Фальсифіковані засоби захисту рослин – загроза навколишньому середовищу

2018-11-02 11:53:01


Сучасне сільське господарство неможливо уявити без використання засобів захисту рослин. Навіт
ь в органічному землеробстві, яке позиціонує себе як “без пестицидів“, насправді існує перелік засобів захисту рослин дозволених до використання.
Застосування пестицидів та агрохімікатів сьогодні допомагає фермерам збільшити врожай та врожайність рослин та задовольнити глобальний попит на продукцію агропромислового комплексу, а також підвищити рівень життя людей. Сучасні засоби захисту рослин мають відповідати одночасно низці критеріїв: препарат має бути ефективним, безпечним для довкілля та здоров’я людей, бути доступним за ціною для сільгоспвиробників, бути сталим за фізико-хімічними параметрами, його зберігання не повинно потребувати надто особливих умов, а застосування призводити до швидкого розвитку резистентності до нього у цільових організмів (бур’янів, хвороб, шкідників).
Серед основних видів підробок засобів захисту рослин виділяють: продаж генериків під назвою оригінальних препаратів; нелегальне фасування оригінальних препаратів; відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми; низький вміст діючої речовини; продаж замість препарату невідомих речовин. Слід також сказати, що наслідки від використання фальсифікованих пестицидів можуть бути різними, залежно від того, що саме було використано для виготовлення фальсифікату від неприємних до небезпечних. Результатом їх використання завжди є втрата аграріями коштів, а також частини або всього врожаю, можливе нанесення шкоди здоров’ю людей, які споживають їхню продукцію. Така ситуація не вигідна нікому: ні споживачеві, ні виробникові, ні легальному дистриб'юторові, ні державі. Аби вирішити цю проблему, всім учасникам процесу – громадським організаціям, державним структурам, виробникам, дистриб’юторам і покупцям – необхідно працювати разом.
Сьогодні існує близько 150 дистриб'юторських організацій, які співпрацюють з іноземними фірмами, а понад 3,0 тис. підприємств мають ліцензії на право продажу пестицидів. Контролювати таке велике числоструктур – завдання нелегке, через це завжди залишається можливість придбання неякісного або підробленого товару, нелегально завезеного в Україну.
Також на ринку ЗЗР досить гостро стоїть проблема дрібного пакування пестицидів. Часто у разі перепакування продукції порушуються технології й умови її зберігання. Зафіксовано випадки, коли перепакуванням займалися фірми, які не мають на це спеціального дозволу. Результати аналізів виявляли брак тієї ж діючої речовини, наявність води (препарати розводилися), а також вміст шкідливих домішок, вплив яких на організм людини й навколишнє середовище непередбачений. Додаткова проблема – контроль за розповсюдженням препаратів у дрібній упаковці здійснити набагато складніше, ніж за партіями, що надходять у великі господарства.Тому не зайвим буде ще раз акцентувати увагу на тому, що єдиний спосіб уникнути підробок – купувати продукцію у офіційних сертифікованих дистриб'юторів. А придбавши її на базарі на кілька копійок дешевше, варто усвідомлювати: ви піддаєте небезпеці, насамперед, своє здоров'я й здоров'я своєї родини.
Головний спеціаліст  відділу
контролю за обігом засобів захисту рослин
Головного управління Держпродспоживслужби
в Закарпатській області                                                                                  Г.С. Вакій
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00