Ситуацію із захворюваністю на кір обговорили в РДА

2018-11-06 16:00:02

Сьогодні, 6 листопада 2018 р. відбулось засідання районної надзвичайної протиепідемічної  комісії при районній державній адміністрації щодо вивчення ситуації із захворюваності на кір в районі.


Провів зібрання перший заступник голови державної адміністрації і голова комісії Михайло Полажинець за участі в.о. начальника відділу охорони здоров'я РДА Євгенія Шелевера, начальника управління освіти РДА Марії Думнич, дільничних та лікарів Тячівської районної лікарні.
З інформацією про ситуацію на сьогодні виступила  завідуюча відділом епідеміологічного дослідження Тячівської районної  філії Тетяна Лебіщак, яка повідомила присутніх про різке збільшення захворюваності на кір за  останній період. Найбільше спалахів -  в селі Криве, Терново та селищі Солотвино, однак поодинокі випадки зареєстровано майже в кожному населеному пункті. Так, якщо за вересень цього року перехворіло 19 людей, то в жовтні вже  - 62. Ріст захворюваності відмічається в різних населених пунктах району. Викликає занепокоєння той факт, що різко зросла захворюваність в селі Криве. Тільки за тиждень зареєстровано 12 випадків корі, з них серед учнів ЗОШ І-ІІІ ст.  - 8 випадків, 4 випадки дітей дошкільного віку, з неорганізованих колективів.  Вчора в інфекційне відділення Тячівської РЛ поступило 7 хворих з різних населених пунктів району, втім чимало осіб лікуються амбулаторно.
Основний прошарок хворих – не вакциновані діти, які через різні причини не пройшли завчасно щеплення, у зоні ризику - вікова категорія від 12 до 14 років.  А як відомо, саме щеплення і є найефективнішим методом боротьби з даною хворобою. На сьогодні район в достатній кількості забезпечений вакцинами на всіх дільницях.
Тому, комісією прийнято рішення про надання роз’яснення в ЗМІ та серед населення щодо небезпек, які криє в собі хвороба, а також як їй можна запобігти. Як відомо, кір легко передається від людини до людини, поширюється при кашлі, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом двох годин. Спочатку хворий відчуває ознаки звичайної застуди: нежить, температуру, кашель, приблизно через тиждень з’являється висип (спочатку на голові, далі – на верхній та нижній частинах тулуба). Серед ускладнень, які викликає кір, – ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору тощо. На жаль,  трапляються і смертельні випадки від хвороби. Минулого року у селі Тячівські Лази померла 5-ти річна дівчинка, цьогоріч на Мукачівщині - 12 ти річний хлопчик.
З метою профілактики розповсюдження захворюваності рекомендовано проводити просвітницькі заходи в освітніх та дошкільних закладах щодо необхідності щеплень та дотримання правил особистої гігієни.
Також було віддано ряд інших організаційно-розпорядчих вказівок причетним установам стосовно активізації роботи в напрямку зменшення захворюваності на інфекційні хвороби.
У підсумку роботи засідання комісії до присутніх звернувся голова райдержадміністрації Василь Дем'янчук, який рекомендував активізувати роботу з вакцинації і звітувати про зроблене. А також проводити щоденний моніторинг ситуації із захворюваністю по дільницях, вжити всі необхідні заходи, які забезпечать зменшення і припинення розповсюдження інфекції у населених  пунктах району.
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації







       .

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00