На медичній колегії в Тячівській РДА підсумували роботу закладів охорони здоров’я району за 9 місяців

2018-11-07 14:24:16

У вівторок 7 листопада 2018 року відбулося засідання медичної колегії при відділі охорони здоров'я Тячівської РДА.


Зібрання пройшло за участі голови державної адміністрації Василя Дем'янчука, першого заступника Михайла Полажинця та голови районної ради Івана Фабриція, в. о. начальника  відділу охорони здоров'я РДА Євгенія Щелевера. Також були запрошені головні лікарі та керівники медичних закладів - районних та дільничних лікарень, поліклініки, АЗПСМ та  ФАПів.
Насамперед коротко про те, як проходить реформування первинної ланки медицини на Тячівщині, повідомила керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги Тячівського району Тетяна Лебедєва. Так, на сьогодні первинну медико-санітарну допомогу надають 36 АЗПСМ, в складі яких 30 ФАПів, а саме в Вільховецькому ЦПМСД 3 АЗПСМ та 5 ФАПів, в ЦПМСД Тячівської міськради 4 АЗПСМ та 1 ПЗ.
Всі заклади, що надають ПМСД, зареєстровані в МІС Нелсі та розпочали роботу з укладання декларації з пацієнтами. Всього підписано  9475 декларацій з сімейними лікарями, однак  5 закладів в таких населених пунктах як Солотвино,  Кричево, Ганичі, Теребля, Терново ще не включилися в цей процес. Із 92 працюючих в охороні  здоров'я сімейних лікарів 65 зареєструвалися  системі, 16 з ряду причин цього ще не зробили.  Втім,  лише 48 із них активно підписують декларації та у  2 лікарів вже налічується  більше 500 пацієнтів.  А це дуже низькі показники.
Тому голова Тячівської державної адміністрації Василь Дем'янчук звернувся до присутніх сімейних лікарів з проханням активізувати дану роботу, адже з нового 2019 року в район на утримання первинки вже не надходитиме медична субвенція. Її фінансування напряму здійснюватиметься через Нацдержслужбу здоров'я.
-  Ефективність даного процесу залежить від лікарів на місцях, від того як ви спрацюєте в цьому напрямку. А це в першу чергу - ваша гідна заробітна плата та якість медичних послуг, - наголосив Василь Юрійович.
Щодо питання належного комп'ютерного забезпечення ФАПів та амбулаторій, впровадження швидкісного доступу до Інтернету, то дане воно вирішується спільно з органами місцевої влади.
Відтак були розглянуті основні питання порядку денного колегії  про «Підсумки роботи закладів охорони здоров’я району за 9 місяців 2018 року" та виконання урядової програми «Доступні ліки".
Присутнім були представлені матеріали про основні показники роботи галузі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року та в розрізі лікувально-профілактичних закладів району.
Так, станом на 1 жовтня 2018 року медичну допомогу населенню району надають 76 заклади: 2 районі  лікарні , 1 районна поліклініка, 1 стоматологічна поліклініка, 4 дільничні та 2 міські лікарні, 2 ЦПМСД громад в склад яких входять 7 АЗПСМ та 5 ФАПів, а також  29 амбулаторії загальної практики сімейної медицини, 25 ФАПів.
На 1.10.2018 року за кошти  медичної субвенції та районного бюджету галузь охорони здоров'я ( крім громад) профінансовано на 111 млн.,350 тис. грн., що складає 73,3% від запланованого на рік.
З метою покращення матеріально-технічного стану за кошти місцевого бюджету проведені ремонти в таких медичних закладах: капітальний ремонт даху Тересвянської ДЛ, поточний ремонт покрівлі АЗПСМ с. Лопухово, поточний ремонт цоколя та головного входу КЗ Тячівська РП, будівництво газопроводу середнього тиску (нестандартне приєднання) Углянської ДЛ, капітальний ремонт поліклініки Нересницької ДЛ  тощо.
На даний момент надання стаціонарної допомоги здійснюється на 700 ліжках району (минулий 700, позаминулий 750), що становить 39,97 ліжок на 10 тис. населення.  Виконання плану ліжко-днів склало 84,7%, середнє перебування на ліжку – 9,2, летальність в стаціонарі – 1,3%.
В амбулаторних закладах розгорнуто 242 ліжок денного стаціонару, що складає 13,93 на 10 тис. населення.  В денному стаціонарі проліковано 7425 чоловік за 9 місяців., що складає 423,93 на 10 тис. населення. В стаціонарах на дому проліковано – 7316 хворих.
За 9 місяців народилось 1403 дітей,  померло 1398 людей,  природній приріст склав  лише +0,03‰. Основна структура  смертності в порівнянні з минулим роком не змінилась:  919 вип. – 65,7 % через хвороби системи кровообігу, 129 вип. – 9,2% - новоутворення.
За звітній період 2018р. лікарі ЗПСМ та терапевти приймають участь у виконанні урядової програми «Доступні ліки». Згідно цієї програми хворі з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, ЦД тип ІІ за рецептом лікаря отримують в аптеці безкоштовно або з незначним відшкодуванням необхідні препарати.
На сьогоднішній день, згідно переліку ліків з доповненнями присутні 261 найменування торгових назв медичних препаратів. На даний час з боку аптечної мережі в реалізацію урядової програми по пільговому забезпеченню медичними препаратами хворим приймають участь 21 об’єкт господарювання (складено договорів), та відповідно разом з філіалами складає 27 аптек.
Субвенцією з державного бюджету на дану програму в 2018 році передбачено 3097000 грн. На 01.11.18 надійшло коштів 2480000 грн. Використано коштів з початку року – 2319000 грн., що складає 94% від виділених коштів та 75 % від запланованих на рік. За рік виписано 41683 рецепти, середня вартість рецепту складає 57,74 грн.
Заслухавши доповідачів та обговоривши виступи, члени колегії, із врахуванням зауважень, пропозицій та доповнень, прийняли відповідні рішення з кожного із винесених на порядок денний засідання колегії питань.
Головною метою в сфері охорони здоров’я населення Тячівського району залишаються забезпечення доступної, якісної, кваліфікованої медичної допомоги жителям району та умов функціонування закладів охорони здоров’я,  згідно нормативної бази.
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації 










Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00