У Тячеві урочисто відзначили – Всеукраїнський День працівників культури та майстрів народного мистецтва

2018-11-13 14:29:46

У суботу 10.11.18 в районному будинку культури відбулися урочисті збори з нагоди професійного свята – Всеукраїнського Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.


В Тячів приїхали делегації з усіх районів Закарпаття, яких хлібом-сіллю та музичними вітанням зустріли начальник відділу культури Тячівської РДА Василь Гудак та троїсті музики.
Серед запрошених - керівники будинків культури області, бібліотекарі, аматори народного мистецтва, представники музичних шкіл, краєзнавчих музеїв та всі причетні до сфери культури.   
На захід також завітали - голова районної державної адміністрації Василь Дем’янчук  та перший заступник голови Михайло Полажинець, директор департаменту культури Закарпатської обласної державної адміністрації Оксана Бабунич, заступник голови Закарпатської обласної ради профспілок Василь Захарець, секретар Тячівської міської ради Іван Кричфалушій, директор Тячівського центру зайнятості населення Василь Кушілка, керівники профспілкових організацій працівників культури.
У фойє для гостей та учасників дійства були оформлені виставки виробів майстрів народного мистецтва, друкованих видань місцевих авторів, книжкових композицій та святкова фото - зона. Окрім цього працівники культури частували всіх національними кулінарними смаколиками, які самі ж і приготували.
Професійне свято - це завжди своєрідний підсумок зробленого, досягнутого. На сьогодні культурно – дозвіллєву діяльність в районі здійснють 29 сільських клубних закладів, 43 бібліотеки-філії, центральна районна бібліотека та районна бібліотека для дітей, 4 музейні установи, 10 дитячих шкіл  мистецтв, одна з них Вільховецької об’єднаної територіальної громади. За вагомі творчі досягнення дев’ять аматорських колективів носять почесне звання «народний», один «зразковий», традиційні ремесла зберігають і відтворюють більше ста талановитих майстрів декоративно – ужиткового мистецтва.
А розпочав святкову програму  хор та народний інструментальний оркестр викладачів шкіл мистецтв районупіснею «В сім’ї єдиній» (кер.: Едіта Петер та Василь Барановський – заслужений працівник культури України).
Відтак прозвучали вітання від керівництва району та представників області , під час яких кращих працівників галузі культури та народного мистецтва району та області було відзначено почесними грамотами та подяками.
Звертаючись до працівників культури та майстрів народного мистецтва  голова Тячівської державної адміністрації Василь Дем'янчук відмітив їх вагомий вклад в розвиток духовності нації. 
- Саме всі ви, хто присвятив себе творчості, ідентифікуєте нашу українську націю не лише в рідній країні, а в цілому світі, бо яке суспільство може бути без культури? - зазначив очільник Тячівщини і висловив всім аматорам мистецтва щиру вдячність за сумлінну працю та побажав подальших творчих здобутків .
А начальнику відділу культури Тячівської РДА Василю Гудаку вручив цінний подарунок - іменний годинник. У свою чергу Василь Антонович звернувся з теплими словами привітань до гостей і всіх присутніх у залі, зазначивши, що культура, духовність, мистецтво відіграють важливу роль в житті нашого району та країни в цілому. І як приємний сюрприз зіграв на цимбалах музичні композиції у складі національного ансамблю троїстих музик.
Хвилиною мовчання учасники дійства вшанували пам'ять загиблих українських бійців на сході нашої країни, де досі тривають воєнні дії. Справжні герої, у нерівному двобої із терористами, російськими найманцями захищають рідний край, найдорожчих людей. І саме за це їм людська вдячність і низький уклін!
Літературно-музичну композицію «Нездійсненна мрія»­­­­­­­­­­­­­­­, присвячену загиблому на війні молодому офіцеру Володимиру Цірику  виконав вокальний ансамбль викладачів Углянської дитячої школи мистецтв.(кер Надія Бокоч).  Вірш земляка Михайла Стана продекламувала Яна Апшай.
Як слушно було зазначено ведучими свята Ганною Сасин та Олесею Лунгу, Тячівщина – це край, де дружньо проживають люди різних національностей: румуни, угорці, молдовани, німці, роми. Культура національних меншин відіграє важливу роль у духовному житті нашої держави, її розвитку, забезпечує високий рівень злагоди та миру у суспільстві.
Тож музичні вітання дарували колективи художньої самодіяльності Тячівщини у всій своїй багатогранності, представивши національну самобутність українців та національних меншин, що проживають на її території. Учасники концерту отримали бурхливі  оплески і схвальні "Браво!" від вдячних глядачів. 
Виступили: хор та народний інструментальний оркестр викладачів ДШМ району(керівники: Сасин Олеся, Едіта Петер), ансамбль викладачів Тячівської ДШМ (керівник Андрій Іващук) , ансамбль викладачів Углянської ДШМ (керівник Надія Бокоч), провідний методист районного будинку культури Олеся Лунгу, вокальне тріо районного будинку культури (керівник Олеся Сасин), народний вокальний ансамбль «Тисяночка» (керівник Олена Вейгеш), фольклорний колектив Дубівської ДШМ (керівник Тетяна Канюка), зразковий хореографічний колектив «Квіти Тиси» Буштинської гімназії-інтернату (керівник Олеся Кепіч), фольклорний ансамбль «Нефелейч» (керівник Єва Вайнагі), шоу-балет «Джаз Бенд» (керівник Беата Богдан), народні троїсті музики родини Шіманів (керівник Іван Шіман) та ін.
Яскравою сторінкою в культурному житті району став цьогорічний ІІІ-й обласний етнофестиваль «Закарпатська свальба».  Тож до уваги гостей було представлено фрагмент колоритної закарпатської свальби. (Керівники : Сасин Наталія –виконуюча обов’язки директора районного будинку культури та Володимир Брай - директор будинку культури с.Біловарці).
Після чого гумористичну сценку «Свашки» виконали Марія Немеш (завідуюча бібліотекою с.Колодне) та Олена Немеш (завідуюча клубом с.Угля).
Також з пісенним вітанням на свято завітав наш земляк Михайло Мода,  шлях якого до професійного мистецтва розпочався зі сцени Бедевлянського сільського будинку культури , тепер він відомий співак, композитор, аранжувальник.
...Українська пісня, танець, слово – це скарб, що йде від серця до серця, чарує й дарує радість і натхнення. Тож вклонімося Мистецтву, воно тримає нас на світі. Адже, це гордість і слава, незгасне  майбутнє нашого народу!..
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації









































































Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00