Новостворений заказник «Тересвянська долина»

2018-12-19 10:30:55


13 грудня 2018 року рішенням більшості депутатів Закарпатської обласної ради, які зацікавлені у збереженні екології нашого краю, було проголосовано про створення дубового заказника місцевого значення «Тересвянська долина», що на Тячівщині! Це   важлива для мешканців Тячівщини  подія, яка увійде в історію нашого краю і стане добрим прикладом для нащадків, про те, як їх батьки боролися за збереження екології навколишнього середовища, створювали осередки заповідних лісових зон, берегли природу рідного краю! 


Все почалося із незадоволення мешканців Тячівщини суцільним вирубуванням унікальних дубових лісів, які залишилися нам у спадок від родичів та з минулих часів. До них приєдналися різні громадські організації, зокрема  ГО «Жіноча організація «Злагода», яка неодноразово зустрічалася із головою РДА В.Ю. Дем’янчуком та головою районної ради І.І. Фабрицієм, в результаті чого було внесено пропозицію про створення заказника «Тересвянська долина» на території сіл Тересва, Криве, Грушево та Біловарці. Це питання часто обговорювалось на нарадах ГР (голова І.І. Фіцай). Для вирішення цього питання, часто проводилися зустрічі з професорами С.С. Стойком, Ф.Д. Гамором, кандидатом біологічних наук І.А. Маханцем,  з якими обговорювали важливість збереження дубових лісів та їх вплив на  екологію середовища. Велику зацікавленість у вирішенні цього питання виявили голова РДА і голова райради, саме вони запросили ГО «Злагоду» на зустріч, де обговорювали, як краще вирішити це важливе для нашого регіону питання. 

Першим кроком у вирішенні цього питання було розпорядження голови РДА В.Ю. Дем’янчука від 30.03.2018 «..Про утворення природно-заповідних зон на території Тячівського району» (див мал.1) 

 

Згідно цього розпорядження була створена робоча група по створенню бажаного об’єкту ПЗФ. (мал 2.) Співголовами робочої групи стали В.Ю. Демянгчук та І.І. Фабрицій, а секретарем М.В.- Цимбаліста, голова ГО «Злагода». Крім того, в робочій групі брало участь ще 27 членів, науковці, громадськість, працівники лісгоспу, працівники Карпатського біосферного заповідника, керівники різних проектів ПЗФ та інші.

Саме після такої чіткої організації, почалася справжня науково-дослідницька робота, майже всіх членів робочої групи. Ми, разом з науковцями, громадськістю, працівниками Тячівського лісгоспу, неодноразово досліджували наші дубові ліси, вели записи, робили фотографії всього, що цікавило науковців.  Велику активність і завзятість виявив доцент, кандидат біологічних наук І.А.Маханець, В.В. Регуш, В.І. Мочан, Н.І. Катреняк, ГО «Злагода», громадськість, які досліджували природу цих дубових лісів три пори року: весною, літом і осінню та виявляли чіткі зміни у цвітінні різних рослин, квітів,  кущів, дерев. Було виявлено багато червонокнижних та рідкісних рослин,  знайдено жолуді скельного та віденського червонокнижного дуба. Спостерігали за фауною, комахами, грибами і все це науковці опишуть у науковому обгрунтуванні, яке виконав В.І. Мочан-керівник проекту.

 Після, того, як було зібрано великий об’єм дослідного матеріалу про наші ліси, голова РДА В.Ю. Демянчук разом з головою райради І.І. Фабрицієм організували спільну нараду з громадською радою (голова І.І. Фіцай), науковцями, працівниками Карпатського біосферного заповідника, працівниками Тячівського лісгоспу, зокрема, директором Тячівського лісгоспу Н.І. Катреняк,  та начальником обласного лісового господарства В.І.Мургою.. Тут всі запрошені   одностайно висловили своє бачення і бажання зберегти дубові ліси Тячівщини, примножувати і відновлювати лісовий дубовий фонд лісу на нашій території.

Завдяки злагодженій та конструктивній роботі наших  лісівників з Тячівською  робочою групою при Тячівській РДА по створенню заповідника та природоохоронними громадськими організаціями, що мають досвід створення об’єктів ПЗФ, зокрема В.І.Мочаном питання створення дубового  заказника « Тересвянська долина» площею майже 200 га, було вирішено, причому в дуже короткий час (від 30 березня до 13 грудня 2018 року). В заказник «Тересвянська долина» входять дубові ліси Грушева, Тересви, Кривого, Біловарців! 

    Від імені голови Тячівської РДА В.Ю Демянчука, голови райради І.І.Фабриція, робочої групи по створенню заказника місцевого значення «Тересвянська долина», дякуємо всім причетним до цієї важливої події, за їх конструктивізм, злагодженість у роботі, доброзичливість у стосунках, повага один до одного, сприяння у вирішенні проблем, які неодноразово виникали при підготовці документів, великий особистий вклад начальника Закарпатського обласного управління лісовим господарством В.І. Мурга та директору Тячівського лісгоспу Н.І. Катреняк, від яких залежала доля цього важливого для нас та України проекту. Прийміть велике спасибі і вітання від мешканців Тересви, Грушова, Кривого та Біловарців, а також від всієї Тячівщини.  Новоствореному заповідному об’єкту бажаємо процвітання та розширення,

17.12.2018

Робоча група.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00