Питання України – це пріоритет, – Зустріч Глави Уряду з Главою МЗС Словаччини

2019-01-16 08:26:57
Шляхи мирного вирішення ситуації на Донбасі, питання Криму та Азовського моря є і будуть пріоритетом роботи Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). 

Про це сказав Віце-прем’єр-міністр, Міністр закордонних справ і європейських питань Словацької Республіки Мирослав Лайчак під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Словаччина розпочала головування в ОБСЄ, і Київ став однією з перших європейських столиць, куди завітав Глава словацького МЗС в якості співголови ОБСЄ.
За його словами, безпека України – це вагома складова безпекової архітектури усієї Європи. «Радий бути в Україні. Це важливо і для наших двосторонніх відносин, і в контексті нашого головування в ОБСЄ. Питання України – це пріоритет», – сказав Мирослав Лайчак.
Зі свого боку Володимир Гройсман підкреслив, що ситуацію в Україні сьогодні не можна розглядати, як окрему тему. Вона тісно пов’язана з питанням загальноєвропейського рівня. «Потрібно підіймати питання не тільки Донбасу, Криму, а й питання Азовського моря. Все, що там відбувається, має отримати належну міжнародну реакцію. Це повзуча окупація Азовського моря. І вона потребує адекватної відповіді світу», – сказав Володимир Гройсман.
Він звернув увагу на необхідність посилення тиску на країну-агресора і примусу Росії повернути в Україну захоплених в полон українських моряків. «Українські моряки мають повернутися додому. І тут треба також серйозно посилювати тиск (на агресора)», – додав Прем’єр-міністр.
Під час перемовин сторони також торкнулися питань взаємодії в інших сферах. «Ми високо цінуємо рівень діалогу, який маємо. У нас є великі перспективи в економіці. Ми відкриті до співпраці», – зазначив Глава Уряду.
Співрозмовники підкреслили, що за 10 місяців минулого року обсяг двосторонньої торгівлі між Україною та Словаччиною перевищив 1 млрд дол. – з позитивним для України сальдо. Наразі Словаччина входить до топ-20 торговельних партнерів України серед країн Євросоюзу. Великий інтерес для обох країн представляють проекти в енергетиці, адже енергетична безпека була і є стратегічним пріоритетом і для України. Так само актуальною є взаємодія у сфері логістики й транзиту товарів, в розвитку добувної промисловості, енергоефективності, підтримці малого та середнього бізнесу, в розвитку регіонального співробітництва.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00