Протягом минулого року легалізовано трудові відносини близько 4,3 тисячі закарпатців

2019-02-01 08:57:11
На Закарпатті минулоріч органи Пенсійного фонду області у співпраці з головним управлінням Державної фіскальної служби 
України та управлінням Держпраці в Закарпатській області проводили активну роботу щодо залучення всіх резервів для наповнення бюджету Пенсійного фонду, боротьби з нелегальним працевлаштуванням, виплатою зарплати в «конвертах» тощо. 
Як свідчить аналіз, заходи щодо забезпечення дотримання фізичним особами – підприємцями законодавства в частині сплати єдиного внеску, погашення заборгованості, відповідальності за порушення сплати та неврахування страхового стажу за період несплати єдиного внеску, дали відчутні позитивні результати. 
Так, у 2018 році порівняно із 2017 роком на 28,5 відсотка, або на 741,1мільйона гривень, зросли надходження частини єдиного внеску на загальнодержавне пенсійне страхування. Загалом надійшло 3 мільйони 344 тисячі гривень єдиного внеску.
Всього з початку року в рахунок погашення боргу по єдиному соціальному внеску надійшло 42,2 мільйона гривень, в тому числі за грудень погашено 11,9 мільйона гривень.
Разом з тим, загальна сума заборгованості до Пенсійного фонду в області на 1 січня 2019 року становить 57,6 мільйона гривень, з якої 44 мільйони – це борг із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та 13,6 мільйона – несплата страхових внесків. 
В усіх управліннях Пенсійного фонду області, крім Тячівського та Мукачівського об’єднаних управлінь, відбулося погашення боргу щодо страхових внесків. 
В рахунок погашення заборгованості до Пенсійного фонду протягом 2018 року надійшло коштів у сумі 3,3 мільйона гривень. У тому числі вдалося погасити заборгованість наступних підприємств: ПАТ «Закарпаттягазбуд» – 692,3 тисячі гривень, будівельне управління ПАТ «Фірма «Нафтогазбуд» – 351,2 тисячі гривень, ЗАТ «Свалявський ЛХК» – 249,4 тисячі гривень, АПТП «Бобовище» – 272,6 тисячі гривень, АТП «Радгосп-завод «Мукачівський» – 144,2 тисячі гривень, ВАТ МЗ «Тиса» – 168,1 тисячі гривень, ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» – 254,8 тисячі гривень, ОКП «Закарпаттеплокомуненерго» – 124,3 тисячі гривень та інших.
Управліннями Фонду здійснюється моніторинг та аналіз відомостей з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Виявлено, що кількість найманих працівників, які отримують заробітну плату нижче мінімального розміру, у порівнянні із січнем 2018 року в області зменшилася на 33,5 відсотка. Якщо у січні 2018 року отримали мінімальну зарплату 13,7 тисячі осіб, то у листопаді того ж року – 9,1 тисячі.
На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» головним управлінням з вересня 2018 року подано матеріали до управління Держпраці стосовно 441 ризикованого суб’єкта господарювання для проведення інспекційних відвідувань. Управлінням Держпраці проінспектовано 124 платники та виявлено 42 особи, допущені до роботи без трудового договору. Разом з тим, у жовтні – грудні проінспектовані платники оформили на роботу та подали повідомлення про прийняття на роботу за 316 осіб. За аналітичними дослідженнями фонд оплати праці по цих платниках збільшився на 1мільйон 223,4 тисячі гривень, що дало можливість додатково залучити 269,1 тисячі гривень єдиного соціального внеску.  
Відповідно до Плану заходів щодо координації спільних дій по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників за результатами проведеного моніторингу показників звітності органами Фонду області за 2018 рік до управління Держпраці у Закарпатській області передано матеріали по 1704 страхувальниках, які порушили законодавство про оплату праці, за 14777 застрахованих осіб та до органів Державної фіскальної служби в області – по 785 страхувальниках за 2973 застрахованих осіб. Упродовж року органами Державної фіскальної служби в Закарпатській області легалізовано 613 неоформлених найманих працівників, внаслідок чого до бюджету Пенсійного фонду України додатково надійшло 247,1 тисячі гривень.
Крім того, завдяки спільній інформаційно-роз’яснювальній роботі, профілактичним та інспекційним відвідуванням органами Держпраці, Пенсійного фонду України та Державної фіскальної служби в Закарпатській області добровільно укладено трудові договори із 3685 особами, додатково надійшло до бюджету Фонду близько 8,9 мільйона гривень єдиного соціального внеску, - повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області.
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00