У Закарпатській ОДА підбили підсумки діяльності служб у справах дітей за 2018 рік

2019-02-06 09:18:18
У вівторок, 5 лютого, у Закарпатській ОДА відбулася нарада за участі керівників служб у справах дітей райдержадміністрацій, міськвиконкомів, ОТГ, керівників притулку для дітей, Закарпатського центру соціально-психологічної реабілітації дітей за підсумками діяльності галузі у 2018 році.

Так, впродовж минулого року в області 279 дітям надано статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, у сім’ї ж громадян влаштовано 338 дітей, у тому числі, 80 усиновлено, 190 влаштовано під опіку та піклування, ще 32 дитини – до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Кількість дітей, які перебувають на державному утриманні в інтернатних закладах, зменшилася.
Також під час наради присутні обговорили питання використання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа. За рахунок коштів зазначеної субвенції, коштів бюджету м. Ужгород в області було придбано у приватну власність 25 приміщень для 31 дитини-сироти, особи з їх числа, два дитячі будинки сімейного типу. Всього ж в області функціонує 47 дитячих будинків сімейного типу (7 з яких створені у 2018 році), 52 прийомні сім’ї, в яких виховуються 382 дитини.
Разом з тим, відверто говорили і про зростання в області кількості дітей з 850 до 910, які проживають в сім’ях, де батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків, та дітей, які зазнали насильства, систематично самовільно залишають місце постійного проживання. Крім цієї категорії дітей, працівники служб у справах дітей забезпечують ведення електронного обліку 3035 дітей, з яких 2125 – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування.
Значна увага була приділена контролюючим функціям, адже на території області проживають 637 усиновлених дітей та 1430 дітей, які перебувають під опікою/піклуванням.
Влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян, вирішення питання забезпечення зазначеної категорії дітей житлом, деінституалізація – це першочергові завдання служб у справах дітей області на 2019 рік. Важливим залишається і контроль за дотриманням прав дітей, які вже влаштовані в сім’ї усиновлювачів, опікунів, піклувальників, до дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, проживають в сім’ях, що опинилися в складних життєвих обставинах, та координація роботи щодо попередження соціального сирітства.
 




Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00