Закарпаття повністю готове до запровадження монетизації субсидій

2019-02-28 09:18:25
У середу, 27 лютого, у Закарпатській ОДА відбувся брифінг за участі директора обласного департаменту соціального захисту населення Михайла Петрішки,
начальниці Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасії Пентек, директора Закарпатської дирекції Укрпошти Сергія Калія. На заході йшлося про актуальні нині питання запровадження монетизації субсидій для населення.
У першу чергу, фахівці наголосили, що відповідні відомства області готові до здійснення субсидіарних нарахувань, для чого напрацьовані механізми і алгоритми щодо різних категорій отримувачів субсидій.
– Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року «Деякі питання надання житлових субсидій населенню у грошовій формі» запроваджено механізм надання житлових субсидій населенню у грошовій формі, – повідомив Михайло Петрішка. – Це означає, що їх отримувачі можуть залишати собі зекономлені в результаті ощадливого споживання енергоносіїв кошти. Таким чином, монетизація субсидій стане не лише одним із інструментів боротьби з бідністю, але й додатковим стимулом для енергоефективності.
За словами директора обласного департаменту соцзахисту населення, правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними, а змінюється лише алгоритм її виплати.
Монетизація відбуватиметься у три етапи. Вже з 1 січня 2019 року участь у монетизації пільг і субсидій братимуть ті сім’ї, які звернуться за допомогою вперше. З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі, користується допомогою у літній період. А з 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.
– Станом на 20 лютого 2019 року органами соціального захисту населення райдержадміністрацій, міськвиконкомів області сформовано та передано до інформаційно-обчислювального центру Мінсоцполітики відповідні реєстри для виплат тим одержувачам, яким субсидія призначена на поточний опалювальний період, починаючи з жовтня-грудня 2018 року, – додав Михайло Петрішка.
Присутні наголосили, що у разі наявності в отримувача монетизованої субсидії заборгованості за спожиті послуги, розмір якої перевищуватиме 340 гривень, то субсидію на наступний період йому призначено не буде.
Вже в березні субсидію готівкою отримають 38 582 домогосподарства Закарпаття. 28 586 особам, які є пенсіонерами (близько 74% всіх одержувачів), субсидія буде виплачена органами Пенсійного фонду України одночасно з виплатою пенсій. 9 996 осіб, які не одержують пенсії, зможуть отримати готівкові кошти з 12 березня у будь-якому відділенні АТ «Ощадбанк» як грошовий переказ через систему «Швидка копійка» або на поточні рахунки в АТ «Ощадбанк» у будь-який зручний для себе час за пред’явленням паспорту та ідентифікаційного коду.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00