Торік до місцевих бюджетів Закарпаття надійшло 3,8 мільйонів гривень туристичного збору

2019-03-04 13:07:39
Під час 14-ї сесії облради крайові парламентарі затверджуватимуть звіт про хід виконання у 2018 році Програми розвитку туризму і курортів у Закарпатській області на 2016–2020 роки.
Відповідний проект рішення оприлюднений на сайті облради.
Як зазначає у пояснювальній записці автор документу - департамент економічного розвитку і торгівлі ОДА, основними напрямами розвитку туризму в області є бальнеологічний, гірськолижний, сільський, пішохідний туризм.
Для формування цілісної системи туристичних шляхів із сучасною інфраструктурою в області здійснювались роботи із знакування і маркування нових туристичних шляхів та маршрутів: промарковано 4 туристичні маршрути на території Ужанського національного природного парку загальною протяжністю 18,3км та частину Закарпатського Туристичного Шляху на території  Міжгірського, Тячівського та Рахівського районів протяжністю 80км.
З метою ознайомлення з місцями туристично-рекреаційної привабливості області торік організовано та проведено пізнавальні тури для туроператорів, представників кіновиробничих підприємств, а також членів Представництва американської торгівельної палати в Україні. Серед різнотематичних турів: «Винний тур Боржавською вузькоколійкою", «Гуцульська бриндзя», «Скаут-тур для представників кіновиробничих підприємств», «Відкрий Закарпаття. Земля наближена до неба», «Місцями Першої світової війни».
На сьогодні мережа оздоровчих, рекреаційних та туристичних об'єктів області нараховує 511 об'єктів, з яких: 23 – оздоровчих,  126 – рекреаційних,  362 – туристичних. У області одночасно можна розмістити 25487 тис осіб. 
Також у Закарпатті нараховується 63 діючих гірськолижних витягів, 33 ратраки та 44 пункти прокату.
Крім цього, 460 сільських садиб краю готові надавати послуги з розміщення, харчування та організації дозвілля. З метою активізації розвитку сільського туризму, власники  об'єднуються у спілки та асоціації, залучаючи нових представників, а також спільними зусиллями пропагувати свій туристичний продукт, створювати нові послуги та атракції для відпочиваючих.
Для покращення розвитку сільських територій управління туризму та курортів департаменту проводить постійну роботу щодо залучення населення, особливо непрацевлаштованих до започаткування своєї власної справи, шляхом організації послуг у сільському туризмі.
Для забезпечення матеріально-технічної бази туристично-інформаційних центрів, у рамках реалізації заходів Програми , придбано комп'ютерної техніки, обладнання та інвентарю на суму 47050 грн.
У рамках реалізації пілотного проекту з розвитку сільського туризму Хустського району у 2018 році за кошти обласної Програми розвитку туризму та курортів виготовлено та передано РДА 32 розпізнавальні знаки для інформаційних куточків у сільських бібліотеках.
З метою дослідження основних потреб туристів та відвідувачів області, виявлення проблемних питань у туристичній галузі та визначення подальших напрямів розвитку проведено маркетингове дослідження «Моніторинг туристичних потоків на території області та просування туристичного бренду Закарпаття».
Для вивчення основних туристичних маршрутів та формування концепції їх розвитку щодо визначення перспективних проектів та першочерговості під час планування робіт, обласна комісія з маркування туристичних маршрутів області провела маркетингове дослідження «Моніторинг туристичних маршрутів Закарпатської області та концепція їх розвитку».
Для збереження місцевих туристичних ресурсів, у тому числі унікальних бальнеологічних, наявність яких підтвердили фахові інституції та установи, що проводили дослідження якості мінеральних вод на території  Шаян Хустського району, території Поляна Свалявського та Берегівського районів у 2018 році департамент економічного розвитку і торгівлі ОДА клопоче про оголошення зазначених природних територій курортними.
За підсумками 2018 року сума туристичного збору до місцевих бюджетів збільшилася на 31,0 % і складає 3802,0 тис грн.
Відповідно до рішення сесії обласної ради від 13 грудня 2018 року цей рік оголошено роком розвитку туристичної інфраструктури та оздоровчого туризму в Закарпатській області, повідомили  у прес-службі Закарпатської облради.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00