Мінрегіон розширив зонування України за світловим кліматом для підвищення інсоляції і комфорту в приміщеннях, – вступили в дію ДБН

2019-03-05 16:31:50
28 лютого 2019 року вступили в дію оновлені ДБН щодо природного та штучного освітлення (ДБН В.2.5-28:2018 «Природне і штучне освітлення»), які розширили зонування території України за світловим кліматом з 2 до 4 зон. 

Це дозволить проводити більш коректний розрахунок мінімальної площі вікон для підвищення інсоляції та комфорту в приміщеннях.
«Сьогодні, щоб розрахувати необхідний рівень природного освітлення в приміщеннях для кожної області України, застосовуються відповідні дані світлового клімату. Раніше Україна була поділена всього на 2 зони. До однієї входила Одеська область і АР Крим, а до іншої — решта території. Проте це не зовсім коректно. Тому під час оновлення ДБН щодо природного і штучного освітлення ми конкретизували карту світлокліматичного районування і розширили зонування України до 4 зон. Щоб в приміщеннях забезпечувався необхідний рівень інсоляції і комфорту для людей», – зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.
Відтак, згідно з новими ДБН, територія України розподіляється на такі світлокліматичні зони:
Зона I – Житомирська, Хмельницька, Тернопільська, Рівненська, Івано-Франківська, Львівська, Волинська області;
Зона ІІ – Закарпатська, Чернівецька, Вінницька, Київська, Чернігівська, Сумська, Харківська, Полтавська, Черкаська області;
Зона ІІІ – Кіровоградська, Дніпропетровська, Донецька, Луганська області;
Зона IV – Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області, АР Крим.
ДБН розроблено фахівцями ТОВ «КИЇВПРОМЕЛЕКТРОПРОЕКТ» на заміну діючих ДБН 2006 року.
Норми поширюються на проектування освітлення приміщень у житлових, цивільних, промислових будівлях і спорудах, на територіях промислових та сільськогосподарських підприємств, зовнішнього освітлення населених пунктів, у тому числі, вулиць, доріг, парків, пляжів, фасадів будівель, прибудинкових територій, дитячих майданчиків тощо.
Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00