Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у міжнародній науковій конференції «Карпатська Україна – незалежна держава» в Ужгороді

2019-03-15 19:40:21
Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у міжнародній науковій конференції «Карпатська Україна – незалежна держава», присвяченій 80-річчю проголошення Карпатської України.
«Для мене участь у цій науковій конференції – це теж частина особистої і сімейної історії», – звернулася до учасників конференції Іванна Климпуш-Цинцадзе – онука Команданта Карпатської Січі (збройних формувань Карпатської України) Дмитра Климпуша.
Вона наголосила, що творення Карпатської України було відчайдушною і щирою спробою утвердити Україну на геополітичній мапі Європи: «Ця спроба, на жаль, як і попередні – провалилася. Разом з тим без цієї боротьби, без намагання українців бути почутими у світі нам було би значно тяжче будувати Україну сьогодні».
Віце-прем’єр зазначила, що і через 80 років ми боремося з російським наративом про те, що Україна є «недодержавою». Аби ширити цей міф, сказала вона, Москва свідомо витирала історію Карпатської України і знищувала її творців.
Дід Іванни Климпуш-Цинцадзе і його брати – Василь та Іван – провели в радянських таборах понад 8 років. Невдовзі після заслання Дмитро Климпуш помер від набутих у ГУЛАГу хвороб.
«Пам’ять держави складається з пам’яті мільйонів родин, – сказала Віце-прем’єр-міністр. – У нашій родині збереглася ця пам’ять. Ми розуміли, хто ми, звідки ми і за що ми стоїмо».
Говорячи про відвідання Державного галузевого архіву СБУ, де зберігаються справи репресивних органів колишнього СРСР проти родини Климпушів, Іванна Климпуш-Цинцадзе високо оцінила значення відкриття радянських архівів для широкої громадськості, назвавши це проривною ідеєю, «яка дозволила нам дізнатися більше про своє коріння, але водночас і про цинізм «совка» і його винищувальної машини».
Завершуючи виступ, Віце-прем’єр-міністр побажала учасникам конференції, аби їхній голос був почутий не лише в Україні, а й за кордоном. Також вона поінформувала про розпорядження КМУ щодо вшанування річниці проголошення Карпатської України. Цьогоріч має бути проведена низка культурно-просвітницьких заходів в Україні, будуть викарбувані ювілейні монети і випущені поштові марки, присвячені подіям 80-річної давнини. Та найголовніше, переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе, будуть внесені зміни до освітніх програм для того, аби поглибити знання про Карпатську Україну.  «Наша правда є антидотом до того наративу, який просуває РФ, про нібито нашу неспроможність. Маємо бути гідні мрії наших предків», – підсумувала вона.




Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00