Хто підлягає призову до армії в 2019 році? Що робити, якщо принесли повістку?

2019-03-27 13:33:47
Згідно з чинним законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у повістці.
При цьому в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на явку у військовий комісаріат.
Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини не є достатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.
❓Хто має право на відстрочку або звільнення від служби в армії?
 Законодавством України передбачено досить великий перелік громадян, які можуть отримати відстрочку від армії або взагалі не підлягають військовому призову. Так, відповідно до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу», потрапити під відстрочку можуть:
▶️призовники, у яких є дитина віком до трьох років
 ▶️чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину
 ▶️громадяни, у яких є непрацездатні батьки (одинока мати/батько)
 ▶️студенти денних відділень ПТУ, ВНЗ і духовних семінарій
 ▶️призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї (родині)
 ▶️священнослужителі, поліцейські, педагоги і лікарі
Згідно ст. 18 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу», повне звільнення від служби в армії можуть отримати громадяни України:
▶️визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби
 ▶️досягли 27-річного віку (на день відправлення на строкову службу)
 ▶️які до набуття громадянства України пройшли службу в інших державах
 ▶️виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків 1 і 2 контрактів.
 ▶️яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу
 ▶️засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, в тому числі із звільненням від відбування покарання
 ▶️призовники, чиї близькі родичі загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов’язаних.
 По питаннях призову на строкову військову службу звертайтесь в Тячівський районний військовий комісаріат, який розташований за адресою: м. Тячів, вул. Незалежності, 49

Тячівський районний військовий комісаріат
 
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00