Питання заборгованості із виплат та легалізації зайнятості населення знову на порядку денному наради у Закарпатській ОДА

2019-03-28 15:14:08
У четвер, 28 березня, в облдержадміністрації відбулася селекторна нарада з райдержадміністраціями та міськвиконкомами з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, до Пенсійного фонду, зі сплати Єдиного соціального внеску. 

Також присутні торкнулися питання легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати.
Як зазначив заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Віктор Мацола, станом на 1 березня 2019 р. заборгованість із виплати заробітної плати найманим працівникам становила 3068,9 тис. грн. На економічно активних підприємствах борг становив 2499,6 тис. грн. В обох випадках спостерігається поступова динаміка у бік зменшення сум боргу (в середньому на 3-4%).
У ході засідання обговорювалися шляхи вирішення проблемних питань щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати. Відтак, зроблені відповідні доручення райдержадміністраціям та міськвиконкомам здійснювати ефективну співпрацю з керівниками підприємств-боржників.
Загальна сума заборгованості до Пенсійного фонду на 1 березня 2019 р. становить 58,3 млн. грн., з яких 44,8 млн. грн. – борг із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та 13,6 млн. грн. – несплата страхових внесків, що на 0,7 млн .грн. більше, ніж на початок року. Найбільше зростання боргу спостерігається в Тячівському районі – на 420 тис. грн., Рахівському – 41,8 тис. грн., Великоберезнянському – 25,3 тис. грн. та Ужгородському районах – на 23,1 тис. грн.
Головне управління ПФУ проводить заходи з головним управлінням ДФС щодо погашення заборгованості з ЄСВ та неврахування страхового стажу за періоди несплати фізичними особами.
У результаті в рахунок погашення боргу по Єдиному соціальному внеску у 2019 році надійшло – 15,5 млн. грн., в т. ч. по фізичним особам-підприємцям – 11 млн. грн.
Перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик зазначив, що головним пріоритетом в роботі Управління та інспекторського складу відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів установи залишається проведення роз’яснювальної кампанії серед роботодавців області та осіб працездатного віку стосовно переваг легального працевлаштування, негативних наслідків роботи без оформлення трудового договору та відповідальності за порушення вказаного сегменту правовідносин, а також реагування на всі факти використання найманої праці без оформлення трудових відносин.
Державними інспекторами праці Управління проведено 68 інспекційних відвідувань, в ході яких вивчалося питання оформлення трудових відносин. Порушення порядку оформлення трудових правовідносин виявлено щодо дев’яти працівників, які працювали у своїх роботодавців без повідомлення органів ДФС. Ще 16 роботодавців використовували працю 63 найманих працівників взагалі без оформлення трудового договору.
За результатами проведених перевірок, відповідальним посадовим особам внесено приписи на усунення виявлених порушень, складено та скеровано на розгляд до суду дев’ять адмінпротоколів за ознаками ч. 3 ст. 41 КУпАП, по п’яти випадках матеріали інспектувань надіслані до органів Нацполіції та на даний час винесено 13 постанов про накладення на юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців фінансових санкцій відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП України на загальну суму 6 млн 357 тис. 690 грн.
За наявною в Управлінні інформацією, внаслідок проведеної роботи в частині легалізації найманої праці впродовж січня – березня 2019 року офіційно прийнято на роботу 715 найманих працівників.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00