На Закарпатті розпочато весняну призовну кампанію – 2019

2019-04-04 13:01:47
У середу, 3 квітня, у прес-центрі Закарпатської ОДА відбувся брифінг за участі голови обласної призовної комісії, заступника голови Закарпатської ОДА Віктора Мікуліна,
військового комісара Закарпатського обласного військового комісаріату полковника Богдана Череміського та заступника військового комісара Закарпатського ОВК – начальника відділу комплектування та призову підполковника Юрія Величканича. Йшлося про актуальні питання весняного призову громадян України на строкову військову службу.
– Відповідно до законодавства, весняний призов відбудеться в нашій державі у квітні-червні 2019 року. Правовими підставами для призову громадян на строкову військову службу є Указ Президента України від 30 січня поточного року, – повідомив В. Мікулін. – Таким чином, буде здійснено призов до Збройних Сил України, Національної Гвардії України, Державної прикордонної служби України та Державної спеціальної служби транспорту. Задача обласної державної адміністрації – допомагати військовому комісаріату області здійснювати на належному рівні призов на строкову військову службу та виконувати усі завдання, які ставлять Верховний Головнокомандувач та Міністерство оборони України.
Як повідомив Б. Череміський, у порівнянні з осінньою кампанією зараз для Закарпаття дещо збільшили норму призову – з 425 до 455 осіб. У рамках осіннього призову область виконала поставлені задачі у повному обсязі.
– На сьогодні йдеться про призов на строкову військову службу громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років. Це норма закону. Однак в Указі Президента зазначено, що відправка до війська здійснюється з 20 років. Разом з тим, хочу звернути увагу, що за згодою батьків призовник може прийти на службу з 18 років. Також призиваються старші особи віком до 27 років, які не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. Детально про умови відстрочки від призову йдеться у статті 17, а про звільнення від призову – у статті 18 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».
Після отримання повістки громадянин зобов’язаний у 10-денний термін прибути у пункт і строк, зазначені у повістці. У разі відсутності повістки, згідно з чинним законодавством, громадяни призовного віку зобов’язані з’явитися до призовної дільниці у 10-денний строк з початку чергового призову, визначеного Указом Президента. Порушення цих та інших зобов’язань тягне за собою відповідальність – як адміністративну, так і кримінальну.
– Призвані до лав ЗСУ, ДПСУ чи ДССТ закарпатці направляються до відповідних навчальних центрів, де вони пройдуть підготовку протягом трьох місяців, а після цього будуть розподілені до військових частин за межами Закарпаття. Єдине виключення – Національна гвардія України, призов до якої здійснюється безпосередньо до військових частин, – пояснив обласний військовий комісар.
Щодо термінів військової служби, то вони лишилися незмінними: 18 місяців – для громадян без вищої освіти, 12 місяців – для громадян з вищою освітою (рівень «магістр»). Щодо матеріально-фінансового забезпечення, то, як і раніше, призовники отримують одноразову грошову допомогу (зараз це 3842 грн), також має місце грошове забезпечення солдат під час проходження ними строкової військової служби. Держава на законодавчому рівні гарантує призовнику під час призову та проходження військової служби збереження місця роботи, займаної посади та середньої заробітної плати.
Б. Череміський наголосив, що громадяни, призвані на військову строкову службу, до виконання завдань в зоні Операції об’єднаних сил не залучаються.
– На моє глибоке переконання, в країні, де триває війна, призовники мають пройти військову службу не лише за законодавством, а й за власними моральними переконаннями, – додав Б. Череміський. Водночас, В. Мікулін акцентував увагу на важливості мотивації для призовників, підкресливши, що військова служба – це унікальний досвід і важливий фактор як особистої, так і державної безпеки.
Під час брифінгу також було анонсовано підведення підсумків осіннього призову. Захід відбудеться у п’ятницю, 5 квітня, о 10:00 в актовій залі Закарпатського обласного військового комісаріату (м. Ужгород, вул. Бородіна, 22).
 




Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00