Керівництво району зустрілось з предствниками громадськості Тересви

2019-04-09 15:03:22
Сьогодні 09.04.19 р.,  в кабінеті голови Тячівської державної адміністрації Василя Дем'янчука відбулася зустріч за "круглим столом" з членами робочої групи по створенню дубового заказника місцевого значення «Тересвянська долина».  

Серед учасників представники громадськості - Марія Цимбаліста, Дмитро Світлик, Вікторія Приймак, Володимир Цимбаліста, Катерина Павлик, Володимир Принц та Іван Маханець.   
Головною темою зібрання, в якому також взяв участь перший заступник голови РДА Михайло Полажинець, керівник апарату Богдан Макусій та голова районної ради Іван Фабрицій, стало узгодження дати проведення підсумкової наукової конференції щодо утворення  і подальшого функціонування цієї особливої екосистеми. 
Як було наголошено під час зустрічі, спільними зусиллями  влади і   громадськості вдалося втілити в життя дуже важливий проект, який зіграє неабияку роль у збереженні унікальних природничих зон Тячівщини  -  так званих дубових лісів. 
 Зокрема, у минулому році було прийнято рішення про створення дубового заказника місцевого значення «Тересвянська долина», площею майже 200 га на території сіл Грушево, Тересва, Криве та Біловарці.  
Передувала цьому копітка робота і непроста процедура проведення усіляких досліджень, прийняття погоджень та рішень в різних інстанціях і владних кабінетах тощо.  
А розпочалося все із чисельних звернень активістів та представників громадськості, і зокрема,  ГО "Злагода" до керівництва району з приводу нищівної вирубки дубових лісів на території Тереблянської долини. 
Дане питання неодноразово розглядались на засіданнях Громадської ради при РДА, обговорювалось на нарадах з головою РДА В.Ю. Дем’янчуком та головою районної ради І.І. Фабрицієм,  начальником Закарпатського ОУЛМГ В.І. Мургою, директором Карпатського біосферного заповідника  М.П.Рибаком та ін. 
Відтак  голова РДА В.Ю. Дем’янчук  прийняв розпорядження «Про утворення природно-заповідних зон на території Тячівського району», відповідно до якого й було створено робочу групу з числа представників громадськості, науковців, керівників різних проектів ПЗФ та ін. 
Після чого у визначених  населених пунктах району  пройшли відповідні громадські слухання.  Для доведення цінності дубових масивів і підготовку наукового обґрунтування були проведені  зустрічі   з професорами С.С. Стойком, Ф.Д.Гамором, кандидатом біологічних наук І.А. Маханцем, іншими науковцями та працівниками Карпатського біосферного заповідника.  
Загалом вдалося зібрати купу документів і об'ємний дослідницький матеріал, який став в основі підтвердження того, що заказнику «Тересвянська долина» - бути! 
- Дуже відрадно, що насамперед керівництво району, і всі , з ким нам доводилося співпрацювати під час реалізації даного проекту,   висловились за збереження унікальних   дубових лісів Тячівщини, - наголосила під час зустрічі голова ГО "Злагода" Марія Цимбаліста.  
Відтак учасники "круглого столу" погодили дату, час та місце проведення конференції - 07.05.2019 р о 11.00 за к.ч в Тячівському районному будинку культури. 
У свою чергу голова Тячівської РДА Василь Дем'янчук висловив велику вдячність робочій групі за пророблену роботу і проявлену позицію.   А також закликав до конструктивного діалогу і подальшої співпраці  громадськості з владою в інших питаннях соціально-економічного розвитку району.  
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації 














Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00