Мир і економічний розвиток – Президент України про основі теми переговорів у Німеччині та Франції

2019-04-15 16:19:37
Президент України Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Україна» розповів про результати візиту до Німеччини та Франції. 

Президент зазначив, що візит носив безпрецедентний характер, коли в один день відбулися повноцінні державні зустрічі з керівниками обох держав.
Глава держави відзначив, що особливо зворушливою була можливість зустрічі в Німеччині з Канцлером Ангелою Меркель, яка буквально напередодні візиту втратила мати, але не скасувала свою зустріч з ним. «У звичайній ситуації візит був би скасований. Я надзвичайно вдячний Федеральному канцлеру за те, що була проявлена така увага до України. Це не тільки увага до Президента Петра Порошенка, це увага до нашої країни, до нашої держави, до нашого народу», - підкреслив він.
Глава держави поділився певними деталями переговорів з Ангелою Меркель та Еммануелем Макроном. «Перше, про що ми говорили, про мир. Бо сьогодні, коли Путін сподівається, щоб Порошенка не обрали, і сьогодні, коли є результати першого туру, є тверді можливості другого туру, ми твердо наголосили на тому, що одразу після завершення другого туру виборів, ми скличемо Нормандський формат на найвищому рівні», - повідомив Петро Порошенко.
«І має бути забезпечено прорив і щодо звільнення полонених», - сказав Президент та висловив впевненість, що це має відбутися в дуже короткий термін, одразу після виборів.
«І щодо принесення миру на багатостраждальний Донбас. Ми  маємо інструменти яким чином забезпечити стійке припинення вогню, яке має бути розпочато вже з 18 квітня. Ми твердо маємо сказати, щоб почати імплементувати безпековий пакет Мінських домовленостей, включно з виведенням іноземних військ, виведенням важкої техніки і артилерії, контроль над неконтрольованою ділянкою кордону і прогрес щодо «блакитних шоломів», миротворців», - повідомив Глава держави.
Петро Порошенко підкреслив: «Перше, що я хочу принести, одразу ж після перемоги на президентських виборах – це мир. Це початок політичного процесу на Донбасі із збереженням унітарного устрою, і зі збереженням і відновленням суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави».
«Це перше про, що ми говорили з Макроном і з Меркель», - сказав Президент.
За його словами, на переговорах також обговорювались питання економічного розвитку України. «Друга позиція – це розвиток: розвиток економічної співпраці, розвиток нашої підтримки на міжнародній арені, продовження санкцій, якщо Путін не відреагує і не продемонструє прогрес в імплементації Мінських угод. І окремо – розвиток Азово-Чорноморського басейну, розвиток Донбасу. Гроші – коли будуть побудовані і транспортна інфраструктура, і електрифікація залізниці, і інфраструктура портів», - зазначив Петро Порошенко.
«Ці європейські гроші вже цього року мають надійти. І про це ми домовилися і з Президентом Франції, і з Канцлером Німеччини. Мир, економічний розвиток і турбота про людей», - наголосив Президент.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00