Україна і Словаччина готові наростити взаємний товарообіг до 1,5 млрд дол. та зберегти статус основних-країн транзитерів газу в Європу, – зустріч глав урядів

2019-04-17 14:55:12
Україна та Словаччина готові наростити взаємний товарообіг до 1,5 млрд дол. на рік з нинішнього показника в майже 1,4 млрд дол. і зберегти свій статус країн – основних транзитерів газу до Європейського Союзу.

Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Прем’єр-міністром Словацької Республіки Петером Пеллегріні. Зустріч відбулася у Братиславі в рамках візиту Глави Уряду України до Словаччини.
«Приємно відзначити зростання двостороннього товарообігу минулого року на майже 18%. Але цього недостатньо: давайте визначимо завдання - вийти в 2019 році на 1,5 млрд дол.», - сказав Володимир Гройсман. Він додав, що Словаччина входить до топ-20 торговельних партнерів України серед країн Євросоюзу.
Щодо транзитного потенціалу двох країн співрозмовники відзначили не тільки енергетичну складову питання – Словаччина, приміром, вже 4,5 роки забезпечує реверсні поставки газу в Україну, – а транспортну складову. Володимир Гройсман також запропонував опрацювати питання створення мультимодальних логістичних центрів (парків) в Україні та Словаччині, що обумовлено активним розвитком залізничного руху за маршрутом Азія – Європа. Функціонування таких центрів – попередньо в українському Чопі та словацькому Кошіце – може стати двостороннім стратегічним проектом. Його реалізації сприятиме й посилення транскордонного співробітництва двох країн, включаючи розвиток прикордонної інфраструктури, функціонування спільних пунктів пропуску та організація спільного прикордонно-митного контролю.
Під час перемовин сторони торкнулися й політичних питань – зокрема в контексті продовження санкцій проти Росії через її дії на Донбасі та акваторії Азовського моря. «Агресор повинен заплатити високу ціну за свої дії, - зазначив Володимир Гройсман. – Якби Україна не встояла, то російський ворог пішов би далі».
Прем’єр-міністр України наголосив, що агресію треба зупиняти й на енергетичному напрямку. «Якщо сконцентрувати доставку газу в російських руках – це велика небезпека. Проект «Північний потік – 2» призведе до фізичного знищення української газотранспортної системи, як ключової ланки доставки палива до ЄС», - сказав Володимир Гройсман.
Словацька сторона розділяє аргументи українських колег і готова всебічно сприяти подальшій інтеграції України до Європейського Союзу та НАТО.
Окремо глави урядів обговорили можливості розвитку української громади, що проживає в Словаччині.




Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00