Україна та Італія розглядають перспективи для спільних проектів із енергоефективності, «зеленої» енергетики та енергетичної утилізації сміття

2019-06-21 12:55:10
Широкий горизонт інвестиційного партнерства України та Італії – ключова тема двостороннього бізнес-форуму у м. Рим, що відбувся у рамках візиту офіційної делегації України на чолі із Першим віце-прем’єр-міністром України
– Міністром економічного розвитку і торгівлі Степаном Кубівим.
Зокрема, у секції «Енергетика та енергоефективність» Голова Держенергоефективності Сергій Савчук разом із італійським бізнесом та інвесторами обговорили вигідні напрями співпраці, у т. ч.:
 - відновлювану енергетику: перспективи реалізації проектів, значну ресурсну базу та останні законодавчі зміни щодо переходу на аукціони в Україні;
- енергоефективність: високий попит на ЕСКО-проекти в українських бюджетних установах та об’єктах органів влади;
- енергетичну утилізацію сміття: можливості для використання понад 10 млн тонн сміття у рік для генерації енергії та плани щодо законодавчого стимулювання цього напряму.
Під час виступу С.Савчук також акцентував увагу італійських партнерів на Інвестиційній карті «UAMAP» (www.uamap.org.ua), де опубліковано понад 100 потенційних «зелених» проектів в Україні на загальну суму фінансування більше 4 млрд євро.
Особливості інвестування в «зелені» проекти в Італії та Україні презентовано представниками міжнародних фінансових установ – ЄБРР та ЄІБ.
«Ми цінуємо можливості залучати кращі технології та інвестиції Італії, де, наприклад, близько 34% електроенергії вже генерується із відновлюваних джерел енергії. У планах Італії – отримати понад 50% «зеленої» електроенергії у 2030 році», - запевнив італійську сторону С.Савчук.
Також в Італії працюють компанії із великим досвідом щодо встановлення об’єктів відновлюваної енергетики, підстанцій «під ключ», а також виробництва обладнання для біогазових установок, «waste-to-energy plants» тощо («SAET», «Ecomembrane», «Ies biogas», «Macpresse» та інші).
До речі, цього тижня делегація представників зазначених компаній здійснила візит до України та ознайомилася із діяльністю Держенергоефективності.
«Крім цього, ми вже тісно співпрацюємо із експертами італійського дослідницького центру "EURAC"  у рамках нещодавно розпочатого проекту ЄС Twinning щодо стимулювання розвитку відновлюваної енергетики в Україні», - нагадав Голова.
Також на форумі було представлено українську інноваційну технологію «Solar Gaps», що дозволяє максимально використати можливості жалюзі не лише для затінення приміщень, а й для генерації електроенергії з енергії сонця та економії комунальних рахунків.
За підсумками форуму сторони домовилися посилити партнерство та тісний обмін інформацією із італійською стороною щодо перспективних проектів у вищезазначених сферах.
 Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00