Обговорили питання діяльності угорськомовних шкіл Тячівщини

2018-01-12 10:27:32

У середу 10 січня в  Тячівській районній раді відбулася нарада з питань діяльності угорськомовних освітніх закладів Тячівського району.

Її було організовано  з ініціативи першого заступника голови Закарпатської обласної ради Йосипа Борто та голови постійної депутатської комісії Закарпатської обласної ради, голови Закарпатського угорськомовного товариства Ільдики Орос, які приїхали з Ужгорода. 
Провів нараду голова Тячівської районної ради Іван Фабрицій за участі представників Тячівської РДА - заступника голови Віктора Погара,  керівника апарату Богдана Макусія, начальника управління освіти Марії Думнич.
Було також запрошено і представників від Тячівської об'єднаної територіальної громади - міського голову Івана Ковача та  відповідальну особу управління освіти, охорони здоров'я, культури, сімї, молоді та спорту Станіслава Дерена,  від громадських та релігійних організацій - Павла Амбруша, Георгіну Мийсарош, Олександра Кейкеші, Йосипа Шорі, Карло Ласло та ін.  
Серед присутніх керівники угорськомовних освітніх закладів - Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Ш.Голлоші Роберт Осицький, Тячівського ліцею Степан Амбруш, Солотвинської ЗОШ І-ІІІ ст. №3 Емерих Бенедек.
Відтак учасники зібрання обговорили питання  функціонування шкіл з угорською мовою навчання у відповідності до нещодавно прийнятого Закону України "Про освіту".
Як було зазначено,  в минулому році Верховна Рада ухвалила даний закон, який передбачає ряд нововведень, в тому числі й для шкіл з мовою національних меншин. Так, відповідно до статті 7 даного Закону,  діти, які підуть до школи з 1 вересня 2018 року , матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети будуть викладатися державною українською мовою.
Особам, які належать до національних меншин, буде надано  право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти. При цьому представники нацменшин, які почали навчання в школі до 2018 року, продовжать його отримувати за старими нормами, з поступовим збільшенням кількості предметів українською мовою.
Тож постає питання подальшої  діяльності освітніх закладів -  Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Ш.Голлоші, Тячівського ліцею та Солотвинської ЗОШ  №3 ім .Я. Бойоїі, де навчання проводилось на угорській мові. З приводу чого присутні висловили свої міркування та ряд пропозицій, які надалі будуть враховані в процесі реорганізації даних закладів. Зокрема, що стосується форми управління, статусу та їх фінансування. Як один із варіантів - об'єднання Тячівської школи та ліцею в один освітній заклад обласного рівня, де зможуть навчатися діти з усьогоЗакарпаття.
Однак остаточне рішення буде прийнято після обговорення та затвердження  даного питання відповідними органами влади, які є  засновниками цих закладів.  А також у разі можливих внесень Верховною Радою поправок до освітнього закону з урахуванням висновків Венеціанської комісії.
Окрім того  під час наради йшлося і про функціонування дошкільних навчальних закладів, в яких діють  угорськомовні групи. А також  можливого відкриття нового  дитсадочка в Солотвині за допомогою Угорщини. Були розглянуті й інші питання життєдіяльності представників угорської національної меншини  Тячівщини.
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації






Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00