Нову Углянську дільничну лікарню нарешті відкрито!

2018-01-30 00:19:06

Сьогодні в селі Угля відбулася надзвичайно важлива подія, що впишеться в історію цього населеного пункту яскравою сторінкою. Нарешті відкрито нову дільничну лікарню, зведення якої розпочалося ще з так званих радянських часів.

За цей час об'єкт декілька разів " заморожували" і знову "вдихали" життя. А був період, коли вже ніхто й не сподівався на щасливе завершення будівництва.Та зусиллями багатьох поколінь керівників різного рівня і громадськості вдалося досягнути мети - лікарня запрацювала і вже приймає своїх перших пацієнтів.
Якщо коротко відновити хронологію подій, про що сьогодні неодноразово згадувалось, то приміщення нової лікарні почали будувати у 90 -х роках. На той час Углянський радгосп «Іскра» очолював Степан Бокоч.
За два роки вдалося спорудити двоповерхову будівлю, проте з розпадом Союзу, господарство теж почало занепадати. Коштів на завершення будівництва не вистачало і воно зупинилось. І лише у 2005 році було зроблено все можливе для відновлення робіт - виготовлено пронктно- кошторисну документацію та Державний акт на землю.
Таким чином до 2011 року, в міру поступлення коштів із обласного і районного бюджетів, було проведено внутрішні і зовнішні ремонти, встановлені вікна й двері, укріплено стіни, зроблено електрифікацію та газифікацію, систему опалення тощо.
Проте на цьому роботи припинились через нестачу фінансування. У 2013 році була чергова спроба їх продовжити, для чого здійснено коригування проектно-кошторисної документації і проведено тендер. Але підрядник так і не приступив до подальших робіт.
І лише у 2017 році за сприяння голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля вдалося завершити довгобуд. Тоді губернатор приїжджав із робочою поїздкою в село Угля, де голова РДА Василь Дем'янчук розповів про потребу у відкритті нового корпусу лікарні. Тож дане питання обласним керівництвом було взято на контроль та подано проект до державного фонду регіонального розвитку. За кошти, отримані з фонду і було завершено об'єкт та здано в експлуатацію.
Тоді ж Геннадій Москаль пообіцяв приїхати на офіційне відкриття лікарні. Тож сьогодні його радо вітали на церемонії та висловлювали вдячність за допомогу в завершенні будівництва. Губернатор приїхав не з пустими руками і передав закладу оргтехніку - компютерне обладнання для користування.
- Це мабуть одна із старих недобудов у нашій області, і я хочу всіх вас щиро привітати, що вона нарешті завершена. Тут зможуть лікуватися мешканці кількох сіл, яким не доведеться з нетяжкими захворюваннями їздити аж у Тячів, - відмітив губернатор і висловив від імені обласної влади подяку тим, хто доклав свої зусилля у будівництві лікарні.
Відтак вручив Почесну відзнаку "За заслуги перед Закарпаттям" меценату Михайлу Дьордяю, Почесні грамоти Закарпатської ОДА - Углянському сільському голові Валерію Феєру, депутату сільради Івану Стану, приватному підприємцю Михайлі Куцині, подяки ОДА - директору благодійного фонду розвитку та милосердя "Нове життя" Василю Зеленьку, директору ТОВ Юрію Газію та приватним підприємцям - Василю Волосу й Тетяні Рошко.
Зі словами привітань до присутніх на заході звернувся голова Тячівської райдержадміністрації Василь Дем'янчук.
- Я щиро радий, що ця лікарня збудована, і вона знаходиться в такому стані, що є чому позаздрити іншим. І хочеться подякувати всім, і в першу чергу Геннадію Геннадієвичу за допомогу, яку він надає Тячівщині. Повірте, стільки багато як у нас ніде не робиться, і все це завдяки сприянню обласної влади, - наголосив Василь Юрійович.
Відтак разом з головою районної ради Іваном Фабрицієм вручив Геннадію Москалю подяку від усіх мешканців нашого району.
Після чого Іван Фабрицій теж звернувся до присутніх і також висловив вдячність губернатору краю.
- Коли я вперше прийшов сюди, то непросто було визначити як завершити будівництво. І завдяки допозі обласного керівнитцтва нам вдалося це зробити. Лікарня обслуговує майже 15 тисяч населення і нарешті наші медики мають хороші умови праці, щоб допомагати людям, - відмітив голова райради.
Пічля чого спільними грамотами Тячівської РДА та районної ради за активну громадську діяльність, вагомий особистий внесок у завершені будівництва Углянської ДЛ та її облаштуванні були нагороджені - депутати Углянської сільради та приватні підприємці Іван Шобей та Федір Стан, Іван Феєр, приватні підприємці Іван Немеш та Василь Куцина, а також головний лікар Углянської ДЛ Ніна Стан та депутат Тячівської райради, головний лікар Чумалівської АЗПСМ Іван Корнута. Як заступник голови южєетної комісії та депутат двох скликань Іван Корнута неодноразово від імені громади лобіював питання добудови лікарні перед депутатським корпусом, оюласним та районним керівництвом.
Також неабияк посприяв в організаційних моментах завершення будівництва лікарні радник голови РДА, волонтер Віталій Богдан. В облаштуванні лікарні вагому допомогу надали й чимало місцевих приватних підприємців.
Чимало слів вдячності звучало на адресу районного керівництва - голови РДА Василя Дем'ячка, голови районної ради Івана Фабриція, начальника управління економіки РДА Тетьяни Миколайчук, Углянського сільського голови Валерія Феєра та ін. А також тим, хто у свій час проводив тут будівельні та ремонтні роботи. Загалом всі, хто доклав свої зусилля до цієї благородної справи отримують щиру вдячність від пацієнтів закладу, які від сьогоднішнього дня мають змогу лікуватися в прекрасних умовах.
З нагоди відкриття медичного закладу голова РДА Василь Дем'янчук та голова райради Іван Фабрицій вручили головниму лікарю Ніні Стан два сертифікати на отримання маніпуляційного та медичного обладнання.
Надалі до слова було запрошено директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Володимира Марковича, який теж відзначив вагомість сьогоднішньої події для жителів села Угля і навколишніх сіл. А також запевнив у тому, що департамент і надалі допомагатиме у матеріальному оснашенні та фінансовому забезпеченні лікарні.
Подякували почесним гостям та всім присутнім на урочистості і хто не прийшов, однак потрудився для лікарні сільський голова Валерій Феєр та головний лікар Ніна Стан. Після чого під звуки фонфар відбулося урочисте перерізання стрічки, яке здійснило керівництво області та району.
Учасники церемонії мали змогу оглянути просторе приміщення нової Углянської дільничної лікарні. На першому поверсі розмішені всі лікарські та маніпуляційні кабінети, деннний стаціонар, а також пункт швидкої допомоги, якому до речі напередодні надано новенький автомобіль. Також незабаром буде відкрито рентгенкабінет, вже проходить його облаштування. На другому поверсі палати, харчоблок та затишна зона відпочинку, де вже працює навіть телевізор.
У новій лікарні, як і раніше у старій, зможуть лікуватися хворі з цілого Углянського куща. А це мешканці таких гірських населених пунктів, як Велика та Мала Уголька, Угля, Груники, Колодне, Кричево, віддаленість яких від райцентру сягає  понад 35 км. Медики переконані, що пацієнтів з відкриттям нового корпусу побільшає, адже умови тепер у них кращі як де інде, щоб  отримати невідкладну медичну допомогу та поправити своє здоров'я.
Любов Немеш









































Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00