Про заборону грального бізнесу, якість доріг, стан інфекційного відділення, вирубку лісу, - йшлося на засідання Громадської ради при Тячівській РДА

2018-02-09 16:00:37


8 лютого відбулося засідання Громадської ради при Тячівській райжержадміністрації, яке провів його голова Іван Фіцай.


У засіданні взяли участь - голова райдержадміністрації Василь Дем'янчук, голова районної ради Іван Фабрицій, прокурор Тячівської об’єднаної прокуратури Степан Жовнір, начальник Тячівського відділу поліції Василь Майданник.
Були запрошені також керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, громадські активісти, представники ЗМІ.
Відтак присутні розглянули ряд важливих питань, які хвилюють мешканців Тячівщини. Серед найбільш злободневних - функціонування гральних закладів, стан інфекційного відділення Тячівської РЛ №1 та ситуація з інфекційним захворюванням, вирубка дубових лісів Тячівським лісгоспом на території району.
По кожному з цих питань члени Громадської ради висловивили свої міркування та надали ряд пропозицій. Чимало обурення в громадськості викликає той факт, що попри заборону грального бізнесу,  на території району діють гральні заклади. Для прикладу, в Усть - Чорній такий розташований поблизу сільради, з приводу чого керівництво ради вимагає негайного його закриття. Прийнято відповідне рішення селищної ради і зібрано більше 100 підписів місцевих мешканців, з якими селищний голова звернувся до правоохоронних органів. Така ж ситуація у Тячеві, смт Буштино, Тересва та інших населених пунктах.
Як було наголошено, на сьогодні і прокуратурою і поліцією вживаються ряд заходів, з метою припинення незаконної підприємницької діяльності. Лише за останні три дні виявлено п'ять таких залів, по факту проводиться перевірка, згідно Кримінально-процесуального Кодексу України.Однак дуже часто спритні ділки відкривають незаконний гральний бізнес під прикриттям установ з продажу державної лотереї, а це ускладнює їх закриття.
У підсумку розгляду даного питання Громадська рада внесла пропозицію розглянути і прийняти на сесії районної ради рішення про заборону грального бізнесу на території Тячівського району.
Наступним питанням порядку денного розглянуто якість доріг району і особливо тих, де було нещодавно проведено ремонти. Присутні у залі навели ряд кричущих фактів , коли після капітального оновлення автошляхів вже посипався асфальт і утворилися вибоїни.
Як пояснив голова Тячівської райдержадміністрації Василь Дем'янчук відповідальність за якість робіт несе фірма- виконавець, яка виграє тендер і згідно договору, повинна їх утримувати протягом наступних п'яти років. Також ситуацію контролює технагляд, який підписує введення в експлуатацію.
Керівництвом району неодноразово наголошено на тому, щоб під час укладання асфальтобетонного покриття на об'єкті були присутні актив села та представники громадськості. Це як ніхто інший гарантує сумлінне виконання дорожниками своїх робіт.
Минулого року вдалося капітально оновити дороги в багатьох населених пунктах району і цьогоріч роботи буде продовжено. Всі недоліки на об'єктах буде усунено за рахунок фірми -виконавця. Відтак Василь Дем’янчук інформував присутніх про заплановані дорожні ремонтні роботи на цей рік. Відповідно до змін у законодавстві, ремонт шляхів буде фінансуватися з двох джерел – дорожнього фонду та «митного експерименту». Так,  закошти від «митного експерименту» заплановано відремонтувати три відрізки шляху. Так, на автошляху  Колочава-Усть-Чорна-Бедевля лагодитимуть дорожнє покриття від Руської Мокрої до Красної. Такі ж роботи будуть проведені від Усть-Чорної до Лопухова та від Углі до Малої Угольки. 
Цьогоріч з дорожнього фонду будуть фінансуватися шляхи обласного та районного значення. Зокрема, це дороги Колочава-Усть-Чорна–Калини-Бедевля, Синевір-Колочава-Буштино, Стеблівка-Крайниково-Вонігово та Калини–Верхнє Водяне. Частина коштів на ремонт цих доріг вже закладено в обласному бюджеті, будуть проведені тендерні процедури, за якими й визначиться виконавець. 
Присутні у залі обговорили стан матеріально-технічного забезпечення інфекційного відділення Тячівської РЛ №1 та ситуацію з інфекційним захворюванням на території району. Як наголосив головний лікар РЛ Федір Яринич, динаміка захворюваності на кір не спадає.
Маємо вже один летальний випадок від ускладнення захворювання. У Мукачеві в дитячій лікарні від важкої пневмонії з дихальною недостатністю померла 5-ти річна дівчинка з села Лази. Щодня до медиків екстреної допомоги звертаються 3-4 хворих на кір, в лікарню госпіталізовано 40 осіб, з них 12 дорослих.
Оскільки інфекційне відділення лікарні розраховане тільки на 30 ліжок, було додатково на базі відділення отоларингології розгорнуто ще 15 ліжок. На думку медика, причиною такого масового захворювання на кір є відмова батьків від вакцинації дітей.
Що стосується самого інфекційного відділення, то як наголосив голова районної ради Іван Фабрицій, через брак коштів досі не вдалося зробити тут капітального ремонту. Однак на сьогодні вже розроблено проектно-кошторисну документацію, і розглядається питання залучення коштів від меценатів з Норвегії, які уже неодноразово допомагали матеріально-технічним забезпеченням медичних закладів району.
Також на засіданні Громадської ради було озвучено чимало кричущих фактів тотальної вирубки лісів, зокрема породи дуба Тячівським лісгоспом. А задля захисту дубових насаджень запропоновано на черговій сесії районної ради прийняти рішення про заборону вирубки цих дерев.
На останок голова громадської ради Іван Фіцай повідомив, що на адресу ГО «Екосфера» надійшла офіційна відповідь Міністерства екології та природнії ресурсів на звернення щодо недопущення будівництва каскаду на річці Тересва.
У листі зокрема йдеться про сумнівну користь таких ГЕС для місцевого населення ( електроенергія спрямовується в національну мережу, пільги на її використання не надаються, незначна кількість робочих місць і лише для фахівців), а при цьому в меженний період практично зникає з поля зору річка.
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації







Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00