ПрАТ «Закарпаттяобленерго» попереджає: рибалити поблизу ліній електропередач смертельно небезпечно!

2018-06-14 10:26:30

Вихідні на природі, особливо з вудочкою на ставку чи на березі річки – приємний та досить поширений відпочинок багатьох людей.



Проте навіть на риболовлі може спіткати такий небезпечний  фактор, як електрострум, адже досить часто поблизу водойм  знаходяться повітряні  лінії електропередач. З першими теплими днями любителі риболовлі міняють короткі зимні вудилища на довгі телескопічні вудки і вже з ним вирушають рибалити.
Сучасні вудки виробляються із вуглепластику – матеріалу, який є провідником електричного струму. Підвищена вологість поблизу водоймищ створює небезпеку для життя навіть при наближенні до дротів діючої електролінії, а дотик до дротів неминуче призводить до смертельної травми. Незважаючи на те, що на сучасних вудках нанесений попереджувальний знак, а у паспортах пишуть про неприпустимість використання їх поблизу ліній електропередач, рибалки нехтують цими елементарними правилами безпеки та продовжують рибалити поряд із ЛЕП, внаслідок чого виникає небезпека електротравм із летальними наслідками. Подібні нещасні випадки стаються винятково через необачність, а часом і через елементарну людську безвідповідальність.
Тому вкотре нагадуємо: Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил охорони електричних мереж», крім іншого, визначено умови запобігання нещасним випадкам від впливу електричного струму. Згідно з цими Правилами, визначені охоронні зони електричних мереж:
Напруга  повітряних ліній електропередачіОхоронна зона, м
 До 1 кВ2
До 20кВ10
35кВ 15
110кВ20
150,220кВ25
330,400,50030
 
У межах охоронних зон повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв риболовля забороняється!
Річ у тім, що відстань від натягнутих дротів повітряних високовольтних ліній до землі складає 7 (у межах населених пунктів) та 6 метрів за їхніми межами у важкодоступних місцях, тоді як довжина вудочок може сягати  від 4 до 10 метрів, отож, вони з лишком перевищують цю відстань. Тому людина навіть не підозрює, що, добре розмахнувшись, що може легко дістати до повітряної лінії!
Не варто забувати і про те, що не обов’язково доторкатися до струмоведучих частин, щоб отримати смертельний удар. Завдяки високій різниці потенціалів електричний струм може «пробити» повітряний проміжок довжиною від декількох десятків сантиметрів. А при підвищеній вологості повітря цей проміжок збільшується і, як наслідок, небезпека ураження електричним струмом зростає.
При переміщеннях під ПЛ смертельно небезпечно підіймати вудилища,  нести їх на плечі. Щоб уникнути наближення і випадкового дотику до проводів слід переносити вудилище, опустивши його паралельно  землі.
Якщо Ви подарували вудочку дитині, обов’язково поясніть їй правила поведінки поблизу ЛЕП. Юні рибалки, захоплені риболовлею, можуть забути про обережність. Якщо Ваша дитина зібралася на риболовлю, нагадайте їй прості правила  електробезпеки та поясніть, що на всіх небезпечних енергетичних об’єктах  розміщуються яскраві знаки, що попереджають про небезпеку.
Будьте обережні та бережіть свої життя. «Обережно! Проводи ЛЕП під напругою! Ловити рибу заборонено!», «Не влізай! Уб’є!» – це не просто слова, а знаки, що попереджають про реальну небезпеку, ігнорування яких може привести до летальних наслідків.
Отож, нагадуємо загальні правила риболовлі поблизу ЛЕП:
  • перш ніж приступити до вилову риби необхідно озирнутися по боках. Місце вилову риби має бути далеко від повітряних ліній електропередач, трансформаторних будок та інших енергооб’єктів;
  • при переміщенні під повітряними лініями не слід підіймати вудилища, а нести їх паралельно землі, щоб уникнути наближення і випадкового дотику до проводів;
  • ніколи не рибальте під час грози (навіть у човні)! При наближенні грози негайно слід  покинути водойму і відійти якнайдалі від берегової лінії;
  • дотримуйтеся вимог попереджувальних та заборонних плакатів, якими позначені місця заборони риболовлі в охоронних зонах повітряних ліній електропередач!
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» звертається до всіх закарпатців з проханням бути уважними на відпочинку та під час риболовлі.
Будьте обережні! Бережіть своє життя та життя своїх близьких!


 
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00