Тячівська делегація взяла участь у міжнародному фестивалі «Де бере початок Тиса» (фоторепортаж)

2018-07-23 12:57:33
     
 У неділю, 22 липня, на межі Тячівського і Рахівського районів, в урочищі Осколи, серед мальовничих гір з ініціативи губернатора краю Геннадія Москаля відбувся міжнародний фестиваль «Де бере початок Тиса».

        Захоплююче  і надзвичайно пізнавальне дійство було приурочене витоку гірської річки, яка бере початок між гірськими хребтами Свидовець та Горгани і прямує через Закарпаття і країни Європи.  Саме в цій місцині і знаходиться те первозданне джерело, яке стрімко наповнює води швидкоплинної Тиси. Тут лісівниками краю та організаторами свята облаштовано територію та встановлено відповідні інформаційні локації тощо.
            Активну участь у фестивалі взяла Тячівщина, яка була представлена офіційною делегацією на чолі з головою РДА Василем Дем'янчуком. Також участь взяли - заступник голови РДА Віктор Погар,  працівники РДА - Євгенія Славна, Ольга  Козуряк, Любов Немеш, Юрій Дан та ін. Керівники структурних підрозділів РДА та установ, організацій району - Федір Яринич, Василь Бонка, Андрій Шваб, Сергій Стойка  та ін.   
            А також представники  місцевого самоврядування - в.о. голови райради Ігор Грабарь, депутати райради - Іван Корнута, Володимир Мідянко, Михайло Дикун, Іван Руснак, голови рад - Іван Фабрицій (с.Лопухово), Анатолій Барна (с.Руська Мокра),  Іван Лях (с.Чумальово), Василь Метелешко (с.Калини), Василь Кучерявий (с.Криве), Василь Опріш (с.Грушово), Іван Рішко (с.Бедевля) та ін.  
            Доклали максимально зусиль в організації дійства працівники лісомисливських господарств  району : Брустурянського ДП МЛГ (директор Михайло Бігун), Тячівського ЛГ (Наталія Катреняк), Мокрянського ДП МЛГ (директор Володимир Куцин). Та основну роботу, яка передувала проведенню фестивалю, було зроблено лісівниками заздалегідь. А саме - побудовано нову лісову, яка з’єднала Тячівський і Рахівський райони з села Лопухово.
   Як розповів начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга її протяжність сягає 25 кілометрів, з яких  по-новому прокладено майже 11,2 кілометра.  Даний проект було зініційовано  губернатором краю Геннадієм Москалем і навозбудована  дорога з'єднала малодоступні лісові масиви, що є вкрай важливим для ведення лісового господарства, розбудови туристично-рекреаційних об’єктів та комфорту проживання місцевих мешканців.  Адже відтепер жителям Усть-Чорнянського та Ясінянського кущів, набагато легше й швидше добратися один до одного в гості, і більше не потрібно долати величезний гак довжиною в 150 кілометрів. Загалом дорога, яка  сполучає Тячівський та Рахівський райони області скорочує шлях між ними з 210 до 22 кілометрів.
            Саме по цій новій лісовій дорозі й добиралася тячівська делегація до місця проведення фестивалю, тож її учасники  мали змогу мальовничими краєвидами рідного краю. Слід відмітити, що місця облюбували й багаточисельні туристи, які прибули сюди на різних видах транспорту - автомобілях, мопедах, квадроциклах і навіть на велосипедах.  А от  туристи з Чехії, які теж завітали на фестиваль,  вже не один день насолоджуються природою Карпат на своїх двоколісних конях.
            А розпочалося свято в смт Ясіня з урочистої зустрічі Геннадії Москаля з дипломатичними представниками країн басейну Тиси. Після чого всі перемістилися в урочище Околи на висоту понад 1260 метрів над рівнем моря, де і відбулося основне дійство.
            На початку фестивалю представники країн басейну річки Тиса – керівник області Геннадій Москаль, керівник Генерального консульства Угорщини у м. Берегово Матяш Сіладі та консул Румунії в смт Солотвино Габріел Нікола – висадили біля витоку Чорної Тиси п’ять саджанців вічнозеленого хвойного тиса, які символізуватимуть п’ять країн, через які несе свої води Тиса. А ще почесні гості свята разом із сотнями охочих скуштували води з Чорної Тиси, відзначивши її унікальні смакові якості та зробили фото на згадку.
            Відтак  з головної сцени до всіх присутніх на святі звернувся губернатор Геннадій Москаль.
    - Сьогодні ми вперше зібралися у цій прекрасній місцині Закарпаття, де бере свій початок гордість українських Карпат, найбільша ліва притока Дунаю – Тиса, яка належить і Україні, і Угорщині, і Сербії, і Румунії, і Словаччині. Річка отримала свою назву від дерева тис, яке кельти вважали священним і яке ми сьогодні висадили. Вона прославлена в легендах, на її честь названо астероїд Сонячної системи, її образ в пісні-реквіємі «Пливе кача по Тисині» став символом героїзму Небесної Сотні. Тиса є свідком визначних подій і подвигів, що увійшли в історію багатьох країн, через які несе вона свої води. Фестиваль «Де бере початок Тиса» – це хороша нагода відкрити для туристів ще один мальовничий куточок Закарпаття, нагадати всім нам, якими багатствами ми володіємо, і що розпоряджатися ними треба вміло і розумно», – зазначив у своїй промові губернатор краю.
      Після чого розпочалася концертна програма, в якій взяв участь соліст Закарпатської обласної філармонії, народний артист України Петро Матій, народний аматорський ансамбль пісні і танцю «Лісоруб» Будинку культури смт Великий Бичків інших колективів художньої самодіяльності Рахівщини й Тячівщини.  Наш район представляли фольклорний ансамбль "Нефелейч" керівник Єва Вайнагій, народні троїсті музики родини Шіманів керівник Іван Шімон та солістка Олеся Лунгу. Спеціальним гостем свята став популярний співак з Івано-Франківщини Василь Мельникович, відомий як Гуцул-Хуліган.
            Організатори фестивалю  «Де бере початок Тиса» запевняють, що він стане щорічним і з кожним роком розширюватиме географію учасників і гостей. Як зазначає голова Тячівської райдержадміністрації Василь Дем'янчук таке дійство приверне увагу туристів і до Тячівського району та стане поштовхом до розвитку туристичної галузі в районі загалом.
             Прес-служба Тячівської райдержадміністрації  


















































































.


   
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00