Про міжнародні пенсії

2018-07-27 13:30:16
   

Громадяни України, які проживають за межами нашої держави, та громадяни інших країн, які переїхали на постійне проживання в Україну, мають право на призначення та виплату пенсій за умови, що це передбачено пенсійним законодавством України та міжнародними договорами України.


            Тячівське об’єднане управління Пенсійного фонду України Закарпатської області розпочинає рубрику «Про виплату міжнародних пенсій». В сьогоднішньому номері ми розкажемо з якими країнами наша держава уклала відповідні договори та куди звертатись у разі виникнення пенсійних питань.
            Насамперед, пенсіонерам слід ознайомитися із Законом України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», а саме ст. 51. Відповідно до цієї статті, пенсіонер, який планує переїхати на постійне місце проживання за межами України, має право на отримання призначеної пенсії за шість місяців наперед перед виїздом, з моменту зняття з обліку. Для цього, перед виїздом, необхідно звернутися із заявою до органу ПФУ за місцем отримання пенсії.
            Під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому разі, якщо це передбачено міжнародними договорами. На сьогодні Україна уклала міжнародні договори в галузі пенсійного забезпечення з більш ніж 20 країнами світу. Слід зауважити, що договори, які були укладені ще за часів СРСР зберігають свою чинність.
Міжнародні договори можна поділити на два види:
Договори, які регулюють питання пенсійного забезпечення за територіальним принципом – Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Російська Федерація, Таджикистан,  Туркменістан, Узбекистан, Угорщина, Молдова, Грузія, Азербайджан, Монголія, Румунія.
Договори, які регулюють питання пенсійного забезпечення за пропорційним принципом – Латвія, Іспанія, Литва, Естонія, Словаччина, Чехія, Болгарія, Португалія, Польща.
            Також, варто відзначити, що громадяни України, які не мають достатнього страхового стажу в нашій державі, проте працювали багато років офіційно за її межами, мають право на отримання пенсії. Звернувшись до органів ПФУ, спеціалісти допоможуть зв’язатися з компетентними органами інших країн, щоб отримати дані про підтвердження іноземного страхового стажу. Проте, міждержавні договори та угоди мають свої особливості.
            Детальна інформація щодо особливостей міжнародних договорів та угод з різними країнами буде публікуватись у ЗМІ і в подальшому.
                                                          
                                                                                              Галина Канюка - начальник відділу
                                                                                              обслуговування громадян ПФУ
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00