Про що говорили на нараді з головами місцевих рад району в Тячівській РДА

2018-08-09 06:46:17

Сьогодні 9.08.18 р. голова Тячівської державної адміністрації Василь Дем'янчук провів нараду з головами виконкомів місцевих рад району
.

У нараді взяли участь - перший заступник голови РДА Михайло Полажинець, керівник апарату Богдан Макусій, голова районної ради Іван Фабрицій. А також керівники структурних підрозділів державної адміністрації, установ, організацій району.
Про підготовку до виконання заходів щодо призову на строкову військову службу та військову службу за контрактом розповів районний військовий комісар Ігор Тищук. Так, вдалося виконати планові показники весняного призову і наразі вже розпочалася підготовка до нової кампанії, яка стартує у жовтні цього року. У зв'язку з станом справ, що склався під час весняного призову військовий комісар надав пропозиції з проведення осіннього призову 2018 року.
Доповідач акцентував увагу присутніх голів сільрад щодо активізації роботи інспекторів військового обліку та відповідальності органів місцевої влади за проведення призову на строкову військову службу.
З наступних питань, які було внесені на порядок денний даної наради інформував начальник відділу агропромислового розвитку державної адміністрації Юрій Дан. Зокрема,  що стосується проведення заходів з локалізації та ліквідації осередків карантинного бур’яну – амброзії полинолистої та багаторічної рослини – борщівника сосновського протягом 2018 року було видано відповідне розпорядження голови Тячівської районної державної адміністрації.
Однак інформацію про хід його виконання та проведену роботу подали не всі голови місцевих рад. Вчергове, з метою зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище і здоров’я населення, надані наступні рекомендації керівникам органів місцевого самоврядування:
- знищувати рослини за допомогою перекопування або переорювання ґрунту з подальшим висіванням на цих ділянках газонних трав, які б створювали штучні фітоценози із суцільного рослинного покриву, здатного пригнічувати амброзію;
- викопувати рослини амброзії із коренями і знищення їх спалюванням або захороненням у санітарних ямах;
- періодично скошувати рослини до початку цвітіння;
- застосовувати гербіциди суцільної дії;
- привернути увагу населення та громадськості до проблеми, пов’язаної із засміченням земель шкідливими бур’янами;
- запровадити практику проведення толоки по благоустрою й очищенню території (селища) села (зокрема на громадських роботах) та оголошення щороку липня-жовтня – місяцями по знищенню небезпечних бур'янів;
Також надано пропозиції керівникам органів місцевого самоврядування створити робочі групи в складі депутата, дільничного інспектора, землевпорядника, які будуть вести постійний контроль за знищенням амброзії. На землях сільгоспвиробників всіх форм власності проводити комплекс агротехнічних та хімічних методів щодо знищення амброзії. 3обов'язати керівників на землях сільськогосподарського використання, відповідних установ своєчасно знищувати, скошувати амброзію до цвітіння.
На жаль, як показує практика небезпечними бур'янами захаращені чималі території населених пунктів району і якщо не проводити масштабну роботу проблема буде ще більш усугублятися. Тим більше, що відповідно до статті 52 Закону України невжиття заходів по боротьбу з бур'янами тягнуть за собою накладення штрафів.
Окрім цього доповідач Юрій Дан звернув увагу присутніх, що відповідно до п. 9 постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 року № 107 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва», фізичним особам на безповоротній основі надається дотація за вирощування до тринадцяти-місячного віку ідентифікованого та зареєстрованого в установленому порядку молодняка великої рогатої худоби, який народився в господарствах фізичних осіб.
З метою залучення у реалізації державної програми підтримки тваринництва якомога більшої кількості власників тварин, рекомендував відповідальним особам органів місцевого самоврядування опрацювати та звернути особливу увагу на умови, порядок отримання бюджетної дотації, строки подання відомостей фізичних осіб, які мають право на отримання дотації за молодняк, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 року № 107.
Про впровадження на території району роздільного збирання твердих побутових відходів інформувала начальник відділу енергоефективності, житлово-комунального інфраструктури державної адміністрації Катерина Фаловська. Так з 1 січня 2018 року у відповідності до ЗУ "Про відходи" Україна зобов'язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторне використання, для захоронення та небезпечне.
Відповідно до європейських норм, придатні для повторного використання відходи повинні відправлятись на відповідні підприємства, безпечні - відвозитись на полігони ТПВ, а з небезпечними проводитимуться необхідні для знешкодження операції. При цьому на звичайні сміттєзвалища не мають потрапляти відходи, які розкладаються біологічним шляхом.
Відтак у кожному населеному пункті потрібно встановити контейнери для роздільного збирання сміття та розробити схему санітарного очищення населеного пункту. І хоч дане питання неодноразово розглядалося на нарадах, досі хід його виконання та надання інформації подано не всіма головами місцевих рад. Як було слушно зауважено присутніми, проблемою номер один залишається відсутність сміттєпереробних підприємств, що унеможливлює виконання сортування, оскільки здавати відходи для переробки нема куди.
Також на нараді були розглянуті й інші важливі питання життєдільності району, що стосуються проведення ремонту доріг, землекористування, водозабезпечення та змін до деяких законодавчих актів ДРРФ, підготовки до нового навчального року тощо.
Щодо проведення ремонтів доріг голова Тячівської РДА Василь Дем'янчук наголосив,  що роботи цьогоріч заплановані та вже проводяться в усіх напрямках дорожнього сполучення за рахунок різних джерел фінансування. 
На даний час працюють дві бригади - одна на тереблянській долині, інша - на тересвянській. І якщо в інших районах Закарпаття поточний ремонт майже не проводиться, то на Тячівщині було прийнято рішення охопити ним всі населені пункти.  
Також вже майже завершено необхідні процедурні питання з капітального будівницва доріг - проведено тендера, визначено переможців, які проведуть роботи. Загалом планується найбільш проблемні ділянки доріг вкрити суцільним покриттям, а на всіх інших - провести поточні ремонти.  У той же час очільник району наголосив головам сільрад контролювати хід і якість виконання робіт на території свого населеного пункту. 
З усіх обговорених питань надано усні розяснення, вказівки та доручення з метою їх виконання на місцях.
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації











Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00