Нова Державна програма енергоефективності до 2027 року допоможе утеплити сотні тисяч домогосподарств та модернізувати системи тепло- та водопостачання України

2021-10-28 16:30:37
Голова Держенергоефективності Валерій Безус із Головою Асоціації малих міст України Павлом Козирєвим та Президентом УСПП Анатолієм Кінахом обговорили нову Державну програму енергоефективності до 2027 року та термінову потребу щодо її прийняття.Валерій Безус представив переваги підготовленої Агентством програми для майже 400 представників територіальних громад – членів Асоціації малих міст України.
Ціль програми – стимулювати комплексну енергомодернізацію ЖКГ України.
Програма включатиме не лише підтримку населення для утеплення будинків та зменшення комунальних рахунків, а й нові напрями:

- стимулювання енергоефективних заходів у системах теплопостачання, водопостачання та водовідведення;

- енергоефективність у закладах освіти комунальної власності.

«Розробка та впровадження програми – одна з вимог нещодавно прийнятого Закону «Про енергоефективність». Ми маємо максимально використати усі можливості, щоб допомогти громадам запустити процеси саме комплексної модернізації систем тепло-, водопостачання і водовідведення. Наше завдання – стати каталізатором завдяки співфінансуванню проєктів, яких потребують громади», - пояснив В. Безус.
На реалізацію програми у 2022 році необхідно близько 2,7 млрд гривень.
Шестирічна програма надасть допомогу близько 450 тис. домогосподарств при впровадженні енергоефективних заходів. Також проведення модернізації систем теплопостачання, водопостачання та водовідведення дозволить зменшити використання електроенергії та природнього газу, а також щорічні втрати теплової енергії та питної води.
У свою чергу, Анатолій Кінах наголосив на тому, що підвищення рівня енергоефективності – це питання загальнонаціонального значення. Це шлях до впровадження сучасних стандартів в країні, покращуючи якість життя громадян та конкурентоздатність економіки. Без комплексного підходу за участю обов’язкової підтримки держави неможливі масштабні рушійні зміни у питаннях енергоефективності в країні.
Павло Козирєв повідомив про готовність підтримати необхідність якомога скорішого прийняття Державної програми енергоефективності на період до 2027 року.
За результатами круглого столу учасники дійшли згоди щодо об’єднання зусиль усіх сторін у вирішенні питання прийняття вищезазначеної нової програми та її фінансування на 2022 рік та наступні роки.

Довідково:
Обговорення організовано за результатами нещодавно проведеного круглого столу, ініційованого Держенергоефективності та Міжфракційним депутатським об’єднанням «Енергоефективна Україна».
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00