Брифінг в облдержадміністрації щодо поширення та профілактики коронавірусу COVID-2019

2020-02-28 12:42:06
Пресцентр ОДА 27.02.2020 р.

Спікери:
Михайло Поляк – директор КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня» Закарпатської облради
Вікторія Тимчик – завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України».
Вікторія Тимчик: В області триває температурний скринінг осіб, які перетинають кордон. За його даними осіб, які б відповідали визначеному випадку COVID-2019, не виявлено. Ситуація спокійна. Хочу нагадати, що особа, яка повертається з країн, де зараз реєструються випадки захворювання, можуть бути без температури, цілком здорові, але, можливо, мати якийсь контакт, про який вони навіть не підозрюють. Тому після проходження процедури скринінгу, таким громадянам рекомендовано самим слідкувати за своїм здоров’ям: якщо особа перебувала упродовж 14 днів в країнах, де зараз реєструються випадки коронавірусної інфекції, або вона знає, що серед кола її контактів хтось захворів чи були якісь порушення протягом останніх двох тижнів, вона повинна обмежити свої контакти з навколишнім світом. Такі люди мають повідомити свого лікаря, що вони були в певній країні упродовж певного періоду і уважно слідкувати за станом свого здоров’я. Як тільки вони відчувають якісь зміни, одразу в телефонному режимі (!) інформувати лікаря. По кожній такій особі буде прийматися окреме рішення. Тож розраховуємо на свідомість наших громадян, бо все, що ми могли зробити на кордоні, усі заходи вжито.
Для того, щоб розширити обізнаність наших громадян, в тому числі маленьких, які також подорожують і мають ризик інфікуватися, за сприяння Червоного Хреста ми будемо поширювати в школах, дитячих установах плакати і брошури.
Хочу підкреслити, що якогось специфічного лікування чи профілактики від коронавірусу немає. Людина повинна дотримуватися правил особистої гігієни, тобто мити руки, обробляти антисептиком, уникати скупчення великої кількості людей, по можливості не контактувати з особами, які мають ознаки ГРВІ. Тобто здійснювати всі заходи як при ГРВІ під час сезону захворюваності, який саме зараз триває.
 
Михайло Поляк: Хочу пояснити, що коронавірусна інфекція – така ж як і інші гострі респіраторні вірусні інфекції, грип. Нічого страшного тут немає. Просто треба запам’ятати, що, перш за все, потрібно дбати про особисту гігієну. COVID-2019 – це гостра респіраторна вірусна інфекція, яка передається повітряно-краплинним або контактним шляхами. Деякі симптоми можуть змінюватися залежно від шляху ураження людини. Якщо вона заразилася повітряно-краплинним, то буде покашлювання, нежить, підвищення температури, задишка. Якщо ж контактним шляхом заразилася, то окрім вже перерахованих симптомів, може бути ще й діарея. На ці основні симптоми слід звертати увагу, особливо людям, які відвідували уражені країни чи контактували з людьми, які повернулися з регіонів, де зафіксовано це захворювання.
Спеціального лікування від коронавірусу наразі немає і вакцини теж немає. Лікування – симптоматичне. Більшість інфекційних лікарень, в тому числі наша обласна, до зустрічі з такою інфекцією готувалися. У нас є спеціальні бокси не тільки для такої інфекції, як коронавірус, а для будь-якого особливо небезпечного інфекційного захворювання. Є захисні костюми, вчора поповнили запас респіраторів. Ми готові прийняти хворих з такою інфекцією.
Ще раз хочу нагадати, що у нас є відділення інтенсивної терапії, в якому є апарати штучної вентиляції легень, маємо централізовану подачу кисню, переносні кисневі концентратори, які можемо доставити в будь-яку палату чи бокс для лікування таких хворих. Окрім того, маємо в достатній кількості дизрозчини, розчини для дезінфекції, дезінтоксикації, запас антибіотиків (якщо будуть бактеріальні ускладнення). Ще раз хочу наголосити: є прості правила за допомогою яких можна захиститися кожній людині.
Медичні працівники – це зовсім інша сфера. Учора видано новий наказ МОЗ «Про затвердження та впровадження стандартів медичної допомоги при коронавірусній інфекції» в якому розписано все, що повинні робити лікарі при контакті з таким хворим, як розпочинати його лікувати, розмістити тощо. Також з’явилося онлайн-навчання для лікарів, тож кожен охочий може у зручний для себе час оволодіти методами профілактики і лікування коронавірусу. МОЗ останнім часом багато чого робить, щоб захистити населення і медичних працівників від цієї інфекції.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00