Давайте разом потурбуємось про наше довкілля

2022-07-05 16:19:12
Проблема сміття важлива і актуальна, оскільки люди викидають його, де їм заманеться.

Стихійні сміттєзвалища є одним із основних джерел забруднення навколишнього середовища.   Такі смітники є у лісах, полях, балках: тонни сміття викидаються і на узбіччя доріг. Окрім неестетичності, ці гори сміття забруднюють довкілля та негативно впливають на людське здоров’я.

Крім того, несанкціоновані звалища сміття є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань.

Зараз літо і багато людей люблять виїжджати на природу, на шашлики. Відпочити на березі річки в місті або в приміському лісі можна лише серед куп сміття, які залишають по собі інші «відпочивальники». Любителі пікніків, які були на місці відпочинку до них - забруднюють місцевість в радіусі так, що природою це назвати вже не можна. 

Чинним законодавством передбачено відповідальність за викидання сміття в не відведених для цього місцях.

Так, стаття 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» передбачає, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тобто, на громадянина може бути накладений штраф від 340 до 1360 грн., зокрема, максимальний штраф за порушення у сфері благоустрою становить 80% мінімальної заробітної плати громадян.

За будь-яких умов у боротьбі зі сміттям вирішальну роль відіграє особисте ставлення кожного з нас до цієї проблеми.

Змінюючи природу, людина повинна передбачати наслідки і в разі необхідності запобігати їм. Якщо кожна людина задумається про це і перестане викидати сміття куди попало, то світ стане чистішим. 

Тому, закликаємо не бути байдужими, не смітити, не шкодити природі, берегти красу і природне різноманіття краю.

Прес-служба Тячівської РВА
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00