Служба у справах дітей Закарпатської ОВА співпрацює з благодійним фондом «Рідні»

2023-09-08 16:00:04
Кожна дитина потребує підтримки, любові й турботи. Особливо це необхідно тим, чиї родини переживають кризовий період або опинилися в складних життєвих обставинах.

На Закарпатті підтримкою таких сімей опікуються соціальні служби разом з громадськими та благодійними організаціями. Про спільні заходи щодо забезпечення кращих умов для дітей сьогодні розповіли на брифінгу начальниця Служби у справах дітей Закарпатської обласної військової адміністрації Світлана Якімеліна й операційна керівниця БФ «Рідні» Марта Грицик.

«Зараз у нашому регіоні 309 сімей опинилися в складних життєвих обставинах. Це стається через різні причини, проте однаково важко й негативно впливає на менших, чиї батьки не займаються належним вихованням. Загальна кількість таких дітей і сімей через війну зросла, хоча в перші місяці повномасштабного вторгнення жодної дитини ми не вилучали та не влаштовували в інституційні заклади. Сьогодні ж на обліку Служби перебуває 841 дитина з родин, котрі опинилися в складних життєвих обставинах, та ще 43 тих, які стали жертвами сімейного насилля», – повідомила Світлана Якімеліна.

За її словами, допомогти дітям та родинам, котрі переживають кризу, може будь-хто: сусід, родич чи знайомий. Вчасно помітити та швидко зреагувати – часто означає зберегти сім’ю й не допустити потрапляння дітей в інституційні заклади.

Зокрема, інформаційну, юридичну та психологічну допомогу родинам, що опинилися в складних життєвих обставинах, у Закарпатській області надають і фахівці благодійного фонду «Рідні».

«Наша організація понад 10 років допомагає дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування. Від початку повномасштабної війни фонд системно підтримує сім'ї, які переживають кризовий період. З липня цього року у співпраці з UNICEF 6 наших кейс-менеджерів розпочали свою роботу і в 5 громадах Закарпаття. За цей період вдалося виявити та охопити підтримкою близько 500 родин з дітьми», – розповіла Марта Грицик.

БФ «Рідні» не лише надає необхідну допомогу сім’ям, а й займається підготовкою кваліфікованих спеціалістів. Від початку своєї діяльності в нашому регіоні організація вже провела 3 онлайн- та офлайн-навчання в Ужгороді та Мукачеві.

На брифінгу також нагадали, що одним із способів підтримки дітей і родин, які перебувають у складних життєвих обставинах, є створення патронатних сімей. Вони приймають менших на період від 3 до 6 місяців та опікуються ними. Ця форма виховання націлена на те, щоб зберегти родину, адже біологічні батьки можуть бачитися з дитиною, спілкуватися з нею.

Світлана Якімеліна додала, що сім’я, яка вирішить стати патронатною, може звернутися до Служби у справах дітей у своїй громаді. В межах регіональної програми підтримки «Турбота» 50 тисяч грн з обласного бюджету виділяють на допомогу таким родинам.


Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00