Щодо виправданості закупок в Росії в 2014-2017 рр.

2019-03-04 12:54:56
1. БТРи, які залишились в Україні після розпаду СРСР, частково комплектувалися запчастинами із Росії. За Януковича, як і за Тимошенко-Ющенка, це нікого не турбувало. Необхідність збільшення кількості БТР на Донбасі після початку війни зіштовхнулася із забороною імпорту із Росії.

Те, що запчастини правдами і неправдами все ж таки потрапляли з Росії в Україну – це проблема Росії. Адже потім українські захисники використовували відремонтовані БТР, щоб бити  російських окупантів.

В Росії цю проблему добре усвідомлювали і влаштували справжнє полювання на постачальників, які всупереч забороні, вивозили запчастини через посередників в Україну. Інколи через багатьох посередників, і це, природно, збільшувало ціну таких запчастин.

Лише після 2017 року Україна освоїла випуск БТР-3 та БТР-4 без російських комплектуючих, але для цього потрібен був час. Деякі роботи з імпортозаміщення тривають і до сьогодні. Наприклад прилади звукометричної розвідки, де російські мікрофони замінили на українські, лише проходять випробування.

Україна досі не виробляє лопасті для вертольотів, виробники яких залишились у Росії. Наразі ведеться розробка українських аналогів, тому поки ми не можемо виробляти власних гвинтокрилів. Наприклад, ми і досі не можемо виробляти високочастотні прилади для С-300.

2. Інформація журналістів непереконлива, бо отримана з анонімних джерел, що підтвердили самі автори програми «Наші гроші».

• Автори програми навіть не можуть передати оригінали записів, що може означати, що вони створені пранкерами спеціально для політичних спекуляцій.

Вся інформація базована на кримінальних справах 2015-2017 рр., які вже розслідуються.

• Відтоді ситуація докорінно змінилася і всі закупівлі проходять через тендери, до яких немає підозри в корупції. За 2018 рік не відкрито жодного кримінального провадження в Укроборонпромі.

Журналістське розслідування Бігуса має всі ознаки інформаційної спецоперації. Журналістів використали, закинувши інформацію за місяць до виборів. Це вигідно Росії  і всім кандидатам від опозиції, окрім держави і президента.

• Можна відзначити синхронність поширення інформації в Україні і в Росії, де серйозно занепокоєні зміцненням оборонної промисловості України і зацікавлені в її дискредитації.

• Розслідування Бігуса особливо вигідне для Тимошенко, бо відволікає увагу від Владислава Мангера, якого звинуватили у вбивстві Катерини Гандзюк.

Такими інформаційними спецопераціями ворог послаблює державу. Як приклад можна пригадати історію з чеськими БМП. Тоді внаслідок витоку інформації чеська сторона відмовилась продавати Україні БМП за дуже вигідними для нас низькими цінами.

• Найближчим часом готується новий удар по Укроборонпрому, де концерн спробують дискредитувати перед іноземним замовником.

Щодо коментаря генерального прокурора

Генпрокурор підтвердив, що журналісти оприлюднили вже існуючі кримінальні провадження, які перебувають на фінальній стадії підготовки перед оголошенням підозри та передачею до суду.
• Це ще одне підтвердження, що Бігуса та його програму використали для організації інформаційної спецоперації. Не виключено, витік інформації допоможе адвокатам підозрюваних досягти меншого покарання.
Генпрокурор роз’яснив підслідність: прокуратура займається розслідуванням несплати податків, а питанням незаконного збагачення та використання посадовими особами впливу для отримання вигоди займається НАБУ.
• Якщо за 2016 року такий незалежний орган, як НАБУ не зміг передати справу, про яку пишуть журналісти до суду, значить можливо не існує доказів порушення закону, які б встановили слідчі.
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00