На Закарпатті стартували консультації з представниками національних спільнот

2023-08-08 16:25:57
Закарпаття стало першим регіоном України, де стартували консультації з представниками національних спільнот. Такий діалог потрібен задля успішної реалізації основних міжнародних стандартів щодо захисту прав нацменшин та впровадження Концепції Державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті».

Сьогоднішній захід у Закарпатській ОВА може стати основою для майбутніх змін у законодавстві в цій сфері, наголосила під час виступу онлайн віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

«Захист прав національних меншин, забезпечення можливостей для розвитку їхньої мовної, культурної, релігійної самобутності є важливою частиною нашого євроінтеграційного шляху. Держава готова до відкритого діалогу. Від початку 2022 року спільно з представниками Ради Європи вже провели понад 20 зустрічей з національними меншинами», – зазначила Ольга Стефанішина.

Своєю чергою голова ОВА Віктор Микита привітав учасників заходу й наголосив на важливості його проведення в нашому регіоні, де здавна мирно проживає багато різних національностей та етносів.

«Приємно відзначити, що для старту серії консультацій обрали саме Закарпаття. Представники всіх нацменшин краю зараз об’єднані як ніколи, вони активно волонтерять, підтримують нашу армію і вимушених переселенців.
Особливо під час війни важливо дбати про дотримання прав і свобод кожної людини, тому такий майданчик дасть можливість спільно обговорити втілення державних програм, Концепції та почути побажання представників національних спільнот краю», – додав Віктор Микита.

Під час заходу обговорили потреби, становище національних меншин Закарпатської області, питання імплементації відповідного закону та представили основні положення Державної програми.

Також окреслили можливість створення в області центру національних меншин для врахування їхніх інтересів у різних сферах життя. В місцях традиційного проживання нацменшин за ініціативи громадських об’єднань сільські, селищні, міські ради можуть утворювати такі осередки на місцях, підкреслив заступник голови Державної служби з етнополітики та свободи совісті Ігор Лоссовський.

У консультаціях також узяли участь керівники профільних департаментів обласної військової адміністрації, фахівці ДЕСС, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, представники національних меншин (спільнот) і громадських організацій.



Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00