Як розпізнати "травму свідка"

2023-08-14 14:22:07
– Ти як?
– Зі мною все гаразд!

Така реакція людини, котра стала очевидцем страшних подій, може означати зовсім протилежне. Людина не Ok, але не усвідомлює цього. Психологи називають цей стан «травмою свідка».

Про те, як цю травму розпізнати й подолати, розповідає в прямому ефірі психологиня, учасниця проєкту «Психосоціальна підтримка під час війни» Тетяна Єрмолаєва.

«Свідок трагедії переживає ті самі емоції, що й людина, яка потрапила в епіцентр небезпеки. Це механізм ідентифікації. Людина ніби «вдягає» на себе ситуацію, за якою спостерігає. Але їй здається, що з нею все гаразд. Та й зі сторони можна не помічати нічого підозрілого. Насправді ж через те, що біль і переживання занадто великі, відбувається «заморожування» емоцій», – пояснює психологиня.

Як проявляється травматичний досвід?

Через погіршення сну: часті прокидання вночі, неприємні сновидіння, відчуття втоми на ранок. 

Порушення роботи кишківника, втрата апетиту або навпаки – постійне відчуття голоду.
 
Підвищення температури тіла ввечері, що частенько списується на перевтому чи легку застуду, може бути ще одним симптомом.

«Травма свідка» підступна. Вона здатна ховатися всередині людини неймовірно довго, проявлятися у зміні світогляду, стосунках із близькими, самопочутті та різних оцінках ситуації, а через десятки років – прорватися на волю. І в цьому її головна небезпека.

«Подолати травму можна, хоч і не швидко. Просто стерти з пам’яті страшну подію не вийде. Зцілення полягає в тому, що ми перестаємо страждати так, ніби це відбувається знову й знову. Тому, якщо ви відчуваєте, що з вами відбувається щось незвичне, краще звернутися по консультацію до психолога», – порадила Тетяна Єрмолаєва.

Цикл ефірів із фахівцями оприлюднюється на Facebook-сторінках ГО «Безбар’єрність» і Координаційного центру КМУ / Mental Health UA у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

#тияк 





Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00