Школи нового формату: що очікує на українські освітні заклади після трансформації

2023-09-01 11:30:41
У Києві відбувся міжнародний воркшоп із відбудови шкіл, який стане початком архітектурної трансформації закладів освіти. У події взяли участь Віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров і Міністр освіти і науки Оксен Лісовий, українські архітектори та міжнародні спеціалісти.

Триденний воркшоп у Києві, організований українським урбан-бюро Big City Lab, є першим етапом проекту з відбудови пошкоджених війною шкіл. До вересня 2024 року вони пройдуть архітектурну трансформацію і будуть перебудовані під цінності Нової української школи. За підсумками проведених зустрічей експерти сформують концепції, які будуть передані МОН для подальшого опрацювання, а згодом поширення на сотні шкіл по всій країні.

«Спільно з МОН ми розробили стратегію трансформації системи освіти. Вона передбачає зміни від підходу до навчання та переосмислення професії вчителя до реконструкції закладів освіти. Ми прагнемо трансформувати систему так, щоб діти хотіли ходити до школи. Школи мають позбутися радянського минулого, нефункціональних приміщень та нераціонального використання простору. Саме тому трансформація освітніх закладів — ще один крок до розбудови нової системи освіти в Україні», — зазначив Віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.
Під час події архітектори відвідали типові школи в Київській області. На їх основі буде розроблено рішення для реконструкції старих радянських освітніх закладів та відбудови зруйнованих війною шкіл по всій країні.

«Повне переосмислення совєцьких шкільних просторів — одне із завдань трансформації системи освіти. Сучасне освітнє середовище позитивно впливає на всіх учасників освітнього процесу, особливо на дітей, які стають більш упевненими в собі, допитливими та відкритими. Сьогодні ми маємо понад триста зруйнованих та понад три тисячі пошкоджених шкіл в Україні. І виклик, який стоїть перед нами, — відбудувати їх у новій якості. Build back better — це і про форму, і про зміст», — зазначив Оксен Лісовий.

Щоб створити школи відповідно до потреб учнів та освітян, фахівці провели дослідження та проаналізували результати. Для цього напередодні відібрали фокус-групу школярів, поспілкувалися з директорами шкіл та провели глибинні інтерв’ю з експертами. За результатами цих досліджень та спираючись на експертизи й напрацювання проекту «Маріуполь Реборн», архітектори і створили концепції пілотів.

Архітектурна трансформація освітніх закладів передбачає сучасний дизайн, наявність укриттів, створення безпечних функціональних просторів для навчання та комунікації дітей. Згодом МОН поширить готові концепції на сотні шкіл по всій країні.

«Працюючи над візією “Маріуполь 2040” для Маріуполь Реборн, ми виявили, що 72% всіх шкіл Маріуполя — це 5 архітектурних типів будівель. Вони ж повторюються сотні разів по всій Україні. Відповідно, державі достатньо 5 проектів трансформації, щоб зробити комфортними тисячі шкіл по країні. Але для переосмислення радянського спадку недостатньо пофарбувати стіни чи повісити нові штори. Потрібно трансформувати простір через призму людиноцентричності й безбар’єрності, щоб він став сучасним за функціональністю й дизайном. Лише експертизи архітекторів недостатньо, нам потрібна думка самих користувачів, тож запрошуємо всіх охочих долучитися до проекту в опитуванні, адже бачимо школи місцем для громади», — зазначила Вікторія Тітова, СЕО Big City Lab.

Після успішного завершення пілоту розроблені концепції стануть основою для реконструкції старих радянських освітніх закладів та відбудови пошкоджених війною шкіл по всій країні.

«Через трансформацію освітніх просторів ми боремося за головне — дітей. Відходимо від застарілих принципів у проектуванні навчального простору. Школа — це більше ніж про освіту. Це — про місце сили дитини. Так ми робили останні роки в Маріуполі, до повномасштабної війни. Так робитимемо після нашої перемоги. Дякую Уряду за якісну трансформацію освіти. Разом ми створюємо нові можливості для дітей», — зазначив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Розробка концепцій нових українських шкіл відбуватиметься в колаборації з українськими та європейськими архітекторами: європейські бюро, які вже мають досвід трансформації старих радянських шкіл у своїх країнах, об’єдналися в ініціативу Rebuild the Wonderful та координуються українською командою Big City Lab. До команди увійшли архітектурні бюро DO ARCHITECTS (Литва), KAVAKAVA (Естонія) та ARCHICON (Угорщина).

«Радянська імперія використовувала повсякденну архітектуру в цілях пропаганди та контролю над людьми, і, на жаль, ми продовжуємо користуватися цими спорудами. Країни Східної Європи вже понад 30 років незалежні. Проте ми все ще надаємо пріоритет реконструкції шкіл на основі радянських цінностей, замість того, щоб перетворювати їх на будівлі, які сприятимуть зв’язкам між людьми. Україна, визнавши цю помилку, має потенціал змінити свої пріоритети й трансформувати свою систему освіти швидше, ніж ми. Так Україна може стати прикладом для всієї Східної та Центральної Європи. Для цього ми запустили ініціативу Rebuild the Wonderful. Її мета — ініціювати трансформаційні зміни в Україні, водночас надихаючи наші власні нації», — пояснює архітекторка Гілма Теодора Гіліте, засновниця ініціативи Rebuild the Wonderful та співзасновниця DO ARCHITECTS з Литви.

Довідково

Створення концепції архітектурної трансформації шкіл реалізується Міністерством освіти і науки у співпраці з ГО «Маріуполь Реборн» та Big City Lab за ініціативи Віце-прем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти науки та технологій — Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00