В Україні відбувся Перший форум із психічного здоров’я

2023-10-23 10:16:30

У ньому взяли участь представники державних органів, неурядових установ, міжнародних організацій і провідні експерти.

Протягом трьох днів у Києві вони обмінювалися досвідом та ідеями щодо покращення доступу до якісної психологічної допомоги і психосоціальних послуг. Окрему увагу також присвятили механізмам підвищення обізнаності людей про психічне здоров’я та необхідність піклування про нього.

Закарпаття на заході представляли директор департаменту охорони здоров’я ОВА Анатолій Пшеничний і регіональна координаторка Всеукраїнської програми підтримки ментального здоров’я «Ти як?» в нашій області Таїсія Симочко.

У межах панельних дискусій учасники форуму опрацьовували теми щодо:
- глобальних та європейських рамкових програм, що формують системи та послуги з психічного здоров’я майбутнього;
- спеціалізованих послуг із психічного здоров’я на рівні громади;
- підтримки та послуг на рівні громади, запроваджених у межах гуманітарного реагування;
- інтеграції послуг із психічного здоров’я на рівень первинної медичної допомоги в Україні.

Своєю чергою Анатолій Пшеничний і Таїсія Симочко мали можливість поділитися з колегами успішними практиками, які застосовують у нашому регіоні, щоб допомогти краянам і вимушеним переселенцям усвідомити необхідність підтримки ментального здоров’я та дізнатися, як піклуватися про нього.

Йдеться передусім про комплексну співпрацю з органами місцевого самоврядування, надавачами психосоціальних послуг, громадськими організаціями та міжнародними партнерами, про процес створення мультидисциплінарних команд фахівців, пошук амбасадорів національного поєкту «Ти як?» у громадах області й інше. 

Міжнародний форум із психічного здоров’я відбувся в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», котру втілюють за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Захід організували Всесвітня організація охорони здоровʼя та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00