Закарпаття приєднається до щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

2023-11-23 14:34:31
Основна мета кампанії – привернути увагу громадськості до проблеми насильства, яка в період збройної агресії особливо загострилася. На цьому під час брифінгу наголосив Петро Добромільський - заступник голови Закарпатської ОДА.

За його словами, загальнонаціональна акція проходитиме з 25 листопада до 10 грудня. В межах кампанії в нашому регіоні запланували майже пів сотні різнопланових тематичних заходів (перелік тут https://is.gd/Q4Lvsc). До них важливо залучити громадськість, котра повинна знати, як запобігти та протидіяти всім формам насильства.

 Петро Добромільський нагадав про відповідні чинні програми, затверджені на рівні держави й регіону на період до 2025 року. Також він розповів про роботу безоплатної урядової «гарячої лінії» з питань запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, яка за номером 15-47 працює цілодобово.

Детально про мережу спеціалізованих служб та установ, де постраждалі від насильства можуть отримати необхідну підтримку, розповіла директорка департаменту соціального захисту населення ОВА Ольга Травіна.

 «Станом на сьогодні в області вже діють 25 спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб. Зокрема, працюють 16 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги та 3 притулки, в які може звернутися така особа», – зазначила Ольга Травіна.

Вона додала, що за кошти державної субвенції та за співфінансування з бюджету громади в Мукачівській ТГ зараз створюють денний центр соціально-психологічної допомоги з кризовою кімнатою для постраждалих від домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Окремим різновидом таких осередків підтримки є кризові кімнати. Вони вже діють у Кам’янській, Оноківській громадах та в м. Ужгород. Також працюють Закарпатський обласний центр соціально-психологічної допомоги та Центр соціально-психологічної реабілітації дітей у Сваляві.

Своєю чергою виконавча директорка ГО «Неємія», національна експертка і консультантка з питань запобіганню і протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству Тетяна Мачабелі розповіла про роботу Центру допомоги врятованим у Мукачеві. Тут комплексну допомогу надають людям, зокрема й постраждалим від насильства, які виїхали із зони активних бойових дій, тимчасово окупованої території, повернулися з полону тощо.

Суспільство відкривається, не залишається осторонь і не замовчує факти насильства, підкреслив начальник Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Закарпатській області Олександр Приходько.

За його словами, з початку року правоохоронці отримали 7 704 заяви та повідомлення про вчинення домашнього насильства, що на 22% перевищує показники минулого року, та склали 3 521 адміністративний протокол за ст. 173-2 КУпАП «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування». При цьому 2 814 осіб притягнули до адміністративної відповідальності.

Відеозапис брифінгу доступний за посиланням https://is.gd/nEIGY0.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00