У Мукачеві відкрили ромський інтеграційний простір

2024-02-08 14:10:09
Осередок підтримки ромської громади, зокрема жінок та дівчат, облаштували за сприяння УВКБ ООН та неурядової організації NEEKA. Тут люди зможуть отримувати консультації чи допомогу в реалізації своїх освітніх і соціальних прав.

У відкритті хабу разом з представниками партнерських організацій узяв участь Петро Добромільський - заступник голови Закарпатської ОДА. Він відзначив, що простір буде комфортним місцем для вирішення викликів, які стоять перед громадою, сприятиме зміцненню соціальної згуртованості та інтеграції ромів у наше суспільство.

«Зараз у регіоні проживає понад 40 000 ромів – місцевих мешканців та з-поміж вимушених переселенців. Тож створення такого багатофункціонального осередку на часі. Наша мета – спільно з місцевою владою, ромськими громадськими організаціями та міжнародними партнерами докласти максимум зусиль, щоб доступ до базових послуг, освітніх чи соціального захисту, був зручним і безперешкодним», – наголосив Петро Добромільський.

У новоствореному хабі в Мукачеві підтримуватимуть як осіб ромської спільноти, так і місцеву громаду в цілому. Тут планують проводити різні освітні заходи для дітей та дорослих – уроки грамотності й української мови, професійної підготовки, лекції про гендерно зумовлене насильство та реагування на нього, а також про громадянські права та обов'язки. 

Крім того, мобільні бригади УВКБ ООН та партнерів надаватимуть юридичні послуги й консультації з питань соціального захисту, доступу до документації, реєстрації народження та соціальних послуг, а також психосоціальну підтримку.

Фахівці ООН Жінки сприятимуть розширенню гендерних можливостей через програми лідерства для ромських жінок і дівчат.

Гуманітарна координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун підкреслила, що хаб стане платформою для важливої роботи ромських організацій громадянського суспільства разом із місцевою владою: від професійної підготовки та навчання дітей до послуг з протидії гендерно зумовленому насильству та реєстрації народження. 

«Для УВКБ ООН вже давно пріоритетом є робота з ромськими громадами, через підтримку громадських організацій та ромів-посередників, щоб допомогти вивести їх з тіні дискримінації, маргіналізації та недокументування, – підкреслила помічниця Представника УВКБ ООН Карен Вайтінг. – Оскільки війна лише погіршила ситуацію для вразливих груп населення, це стало для нас ще важливішим. Ми раді об'єднати зусилля з партнерами, місцевою владою в інтеграційних центрах. Маємо сподівання, що вони стануть каталізатором позитивних змін як для ромських меншин, так і для місцевих громад в цілому».

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00