Закарпаття долучиться до Міжнародної акції «16 днів проти насильства»

2018-11-24 09:42:50
Закарпаття разом з усіма регіонами України бере участь у реалізації заходів в рамках Міжнародної акції «16 днів проти насильства». 
Про це під час брифінгу у Закарпатській ОДА розповів директор обласного департаменту соціального захисту населення Михайло Петрішка. До розмови долучилися й соціальні партнери акції – начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Світлана Якімеліна, директор Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Романюк, старший інспектор з особливих доручень УПД ГУ НП у Закарпатській області Іштван Філіп.
– Зараз ми бачимо шокуючу статистику щодо насильства в родинах, і з кожним роком вона зростає, – розповідає М. Петрішка. – 90% випадків домашнього насильства – насильство чоловіків по відношенню до жінок. Усього близько 10% повідомлень про насильство в сім`ї доходить до правоохоронних органів. У 2017 році Національна поліція України зареєструвала понад 120 тисяч заяв щодо домашнього насильства (в Закарпатській області їх більше 2 тисяч). Ми часто чуємо про випадки скоєння насильства чоловіка над жінкою, батьків над дітьми. Найстрашніше те, що рамки сімейного насильства виходять за межі дому, і розширюють їх діти, скоюючи жорстокі вчинки по відношенню до своїх однолітків.
Такі факти залишають актуальним проведення заходів та акцій, спрямованих на попередження насильницьких дій у суспільстві.
Про захист дітей від насильства в сім’ї і не тільки розповіла керівник відповідної служби при облдержадміністрацією Світлана Якімеліна.
– На жаль, ми вимушені констатувати, що в області дещо збільшилася кількість дітей, що зазнали насильства, – зазначила С. Якімеліна. – З цими дітьми працюють у спеціалізованих закладах і медики, і психологи, адже ми розуміємо, які наслідки у майбутньому можуть мати травми від пережитого у дитинстві насильства. Важливо, що зараз внесено законодавчі зміни щодо повноважень органів опіки і піклування у захисті прав дітей. Відповідною постановою визнано формами насильства над дитиною залучення її до жебракування, втягнення до злочинної діяльності… І навіть якщо дитина стане очевидцем факту насильницьких дій, вона підпадає під категорію тих, хто зазнав насильства…
Як повідомив М. Петрішка, протягом дев’яти місяців 2018 року до ГУ НП в Закарпатській області надійшло 1943 звернення щодо насильства в сім’ї, з них 325 – від чоловіків, 1593 – від жінок, та 25 – від дітей. Перебувають на обліку у службі дільничних офіцерів поліції з приводу вчинення насильства в сім’ї 2135 осіб. Якщо раніше за домашнє насильство передбачалася виключно адміністративна відповідальність, то відповідно до законодавчих змін з січня 2019 року за цей злочин порушник нестиме кримінальну відповідальність.
З 25 листопада до 10 грудня в усіх регіонах України проходитиме акція «16 днів проти насильства», у рамках якої місцевими структурними підрозділами з питань соціального захисту населення, у справах дітей, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді реалізовуватимуться заходи з попередження і подолання насильства в сім’ї. Дати проведення акції є символічними, адже створюють своєрідний ланцюжок соціально важливих заходів по всьому світові, починаючи з Міжнародного дня боротьби з насильством щодо жінок (25 листопада), закінчуючи Міжнародним днем прав людини (10 грудня).
Метою Всеукраїнської акції є привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в сім’ї, щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій у вирішенні вказаних проблем.
На Закарпатті кампанія передбачає проведення низки інформаційно-просвітницьких заходів, серед яких регіональна вулична акція «Бузкова стрічка» (26 листопада), флешмоб «Ми проти насильства!» (26 листопада), година спілкування «Життя без насильства» (28 листопада), акція «Подолаймо насильство разом!» (29 листопада), хода «За життя без рабства» (30 листопада), спільна благодійна акція «Я не кривдник – Я донор!» (27.11-10.12), відкриття мандрівної фотовиставки «Рівність та права людини» у рамках ХV Мандрівного фестивалю Docudays.ua, а також лекторії, виставки, соціальні квести, покази фільмів та інше.
Запрошуємо до участі та висвітлення!

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00