В Нижній Апші відбулося відкриття меморіального будинку "Ілієш Філіп"

2018-11-28 12:39:58

Минулого тижня в Нижній Апші відбулося офіційне відкриття меморіального будинку "Ілієш Філіп", який знаходиться в приватному музеї історії та етнографії румун Закарпаття Івана Ботоша. 


Захід відбувся в рамках проекту дослідження, придбання, консервації та музейного зберігання "Історичний та етнографічний музей румунів  Закарпаття", який фінансується Міністерством для румунів звідусіль.На відкриття  прийшли гості з лівої та правої берегів річки Тиса - справжні пооцінювачі національно - культурних та історичних надбань Марамороша,  зокрема і консул Румунії в Солотвині Габріел Нікола. 

Присутніх привітав перший заступник голови Тячівської державної адміністрації Михайло Полажинець, який відмітив важливість даної події в розвитку краєзнавства нашого краю. Виразив приємне  враження великою кількістю експонатів, зібраних натхненною працею місцевого ентузіаста і пооцінювача старожитностей  Івана Ботоша і побажав йому подальших успіхів у музейній справі - збереженні минувшини для майбутніх поколінь. 

Варто відмітити, що збирати і колекціонувати старовинні речі Іван Ботош розпочав ще в 1984 році. На сьогодні в його музеї знаходяться  майже всі побутові речі, якими користувалися у повсякденному житті минулого століття румунське населення, починаючи від предметів кухонного інвентарю і закінчуючи знаряддями праці. Вражають колекції інструментів різних видів ремесел, знарядь праці, які нагадують про важке повсякденне життя населення Закарпаття.  Окрім цього зібрані історичні документи, сторінки газет, старі фотознімки, грошові банкноти і монети, печатки та штампи, листи громадських діячів, які відкривають нам сторінки політичного та державного життя Марамуреша на правому березі Тиси.  А багата і різноманітна етнографічна колекція включає в себе народні костюми, скатертини, вишиті рушники і простирадла, які на сьогодні  мають неабияку художню цінність. В музей Івана Ботоша навідується чимало відвідувачів,  тож відкриття меморіального будинку "Ілієш Філіп" надасть можливість розширити і збагатити унікальну спадщину національних традицій та звичаїв румун Закарпаття.
Загалом координатор проекту та голова Закарпатської обласної спілки румунів Закарпаття „Дачія”, Iван Ботош може гордитися своїми досягненнями. Цього року, йому вдалося довести до завершення найкращі проекти: Меморіальний дім, симпозіуми, міжнародні семінари та один проект, завдяки якому журналісти з румунського суспільного мовлення Закарпаття отримали комп'ютер, відеокамеру та професійні диктофони. Всі ці досягнення були реалізовані за сприянням Міністерства для румунів звідусіль та Консульства Румунії в Солотвині.

Прес-служба Тячівської райдержадміністрації 




Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00