Закоханим на вушко! Ужгородський ДРАЦС про право на шлюб

2018-12-14 14:11:50

З 10 грудня 2018 р. в Україні відзначають #ВсеукраїнськийТижденьПрава. З цієї нагоди керівник Ужгородського міського відділу ДРАЦС ГТУЮ у Закарпатській області вирішила розповісти про право, яким найчастіше користуються у нашому відділі, - право на шлюб
.

Загальна декларація прав людини у частині першій статті 16 проголосила право чоловіка і жінки, які досягли повноліття, одружуватися і засновувати сім'ю.
 Відповідно до статті 23 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, за чоловіками та жінками, які досягли шлюбного віку, визнається право на одруження і право засновувати сім'ю.
 Право на шлюб чоловіка і жінки, які досягли шлюбного віку, закріплено у статті 12 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.
 Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов’язків подружжя.
Відповідно до ст. 23 СК України право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. Шлюбний вік для чоловіків та жінок – 18 років. До внесення змін до СК України у 2012 році шлюбний вік для жінки був сімнадцять, а для чоловіка – вісімнадцять років.
На практиці може виникнути питання: до якого ж часу повинен бути досягнутий шлюбний вік — до часу подачі заяви про реєстрацію шлюбу чи на момент реєстрації шлюбу? Питання про досягнення шлюбного віку вирішується на момент реєстрації шлюбу.
За заявою особи, яка досягла 16 років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.
 Заява про надання права на шлюб має розглядатися судом за правилами окремого провадження.
Важливою умовою для вступу до шлюбу є взаємна обізнаність наречених про стан здоров’я.
Перешкоди до укладання шлюбу:
між особами, з яких хоча б одна перебуває вже в іншому шлюбі;
 між родичами по прямій висхідній і низхідній лінії, між повно рідними і неповно рідними братами і сестрами, а також між усиновителями й усиновленими (якщо попередньо не було скасовано усиновлення).
 між особами, з яких хоча б одна визнана судом недієздатною.
 При виконанні всіх умов укладання шлюбу, та за відсутності перешкод, майбутнє подружжя подає заяву до органів РАЦСу.
 Заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану за їхнім вибором.
 Заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком особисто.
 Якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні причини особисто подати заяву про реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, нотаріально засвідчену, можуть подати їх представники. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.
 З моменту подання заяви про реєстрацію шлюбу до органів РАЦСу, після спливу 1️⃣ місяця від дня подання заяви, молодята все ж таки бажають створити сім’ю, вони зобов’язані з’явитись на реєстрацію свого шлюбу до органів РАЦСу.
У разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця.
 Крім цього в Україні діє пілотний проект «Шлюб за добу», який дозволяє одружитись закоханим, не чекаючи цілий місяць, а в будь-який інший день.
 За ст.35 Сімейного Кодексу України при здійсненні реєстрації шлюбу нареченим надається право на вибір прізвища:
 обрати прізвище одного з наречених як спільне прізвище або залишити свої дошлюбні прізвища;
 приєднати до прізвища нареченого (нареченої) прізвище нареченої (нареченого) та за взаємною згодою визначити порядок їх приєднання. При цьому складання більше двох прізвищ не допускається за винятком, коли таке складання дозволяється за звичаями національної меншини, до якої належить наречена (наречений);
змінити одну з частин подвійного прізвища, яке є у нареченого (нареченої), на прізвище другого з них.
Документом, що підтверджує реєстрацію шлюбу, є Свідоцтво про шлюб, зразок якого затверджується Кабінетом Міністрів України.
 Важливо з 01.10.2016 р. при державній реєстрації шлюбу свідоцтво про державну реєстрацію шлюбу видається кожному з подружжя.
 Крім цього, із законодавства виключено норму щодо проставлення відміток про державну реєстрацію шлюбу, розірвання шлюбу в паспортах громадян України.
Шлюб є підставою для виникнення прав та обов'язків подружжя.
Прес-служба Головного територіального 
управління юстиції у Закарпатській області
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00