На засіданні медичної колегії підведено підсумки роботи закладів охорони здоров’я Тячівщини за 2018 рік

2019-02-19 22:32:59
У вівторок, 19 лютого  2019 року відбулося засідання медичної колегії при відділі охорони здоров'я Тячівської РДА. 
Зібрання пройшло за участі голови державної адміністрації Василя Дем'янчука та голови районної ради Івана Фабриція, в. о. начальника  відділу охорони здоров'я РДА Євгенія Шелевера. Також були запрошені головні лікарі та керівники медичних закладів - районних та дільничних лікарень, поліклініки, АЗПСМ та  ФАПів.
Звертаючись до присутніх у залі, голова Тячівської державної адміністрації Василь Дем'янчук відмітив важливість проведення реформування медичної галузі, яка вже давно потребує суттєвих змін. Тож реформи, хоч і нелегко проходять, проте вони дуже актуальні на сьогодні. 
А також розповів, що вдалося зробити за цей час у  плані покращення  матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я. Очільник Тячівщини  запевнив, що з боку керівництва району і надалі робитиметься все необхідне для її зміцнення, в межах наявного фінансування, адже саме від ресурсного забезпечення значною мірою залежить якість надання медичних послуг.   
 Відтак було розглянуто основне питання порядку денного колегії  про "Підсумки роботи закладів охорони здоров’я за 2018 рік та завдання, що стоять перед сферою охорони здоров’я у 2019 році" . 
Присутнім були представлені матеріали про основні показники роботи галузі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року та в розрізі лікувально-профілактичних закладів району.
Загалом робота лікувально-профілактичних закладів району проводилась згідно комплексного плану основних організаційних заходів, спрямованих на покращення організації надання медичної допомоги населенню, цільових комплексних та галузевих програм, скоректованих впливом вирішення нагальних питань. 
У зв'язку з реформуванням галузі охорони здоров’я  та відокремлення первинного і вторинного рівня, мережа медичних закладів суттєво змінена. 
На сьогодні медичну допомогу населенню району надають 13 -ть закладів  із 76: 2 районі  лікарні , 1 районна поліклініка, 1 стоматологічна поліклініка, 4 дільничні та 2 міські лікарні, 2 ЦПМСД громад, в склад яких входять 7 АЗПСМ та 5 ФАПів, 1 районний ЦПМСД , в склад якого входять 29 амбулаторії загальної практики сімейної медицини та 20 ФАПів. 
Всі заклади, що надають ПМСД автономізовані, мають ліцензії, зареєстровані в МІС Нелсі та заключили договір з НСЗУ. Що стосується показника підписання декларацій в районі з сімейними лікарями, то він становить поки що 49,8 відсотків з необхідних 80. Так,уже5 сімейних лікарів підписали декларації по 1800 пацієнтів , 7 лікарів – 1400, 18 лікарів – від 1 – 1400 осіб. Однак дане питання залишається актуальним на сьогодні і вимагає посиленої роботи з боку лікарів. 
Що стосується основних демографічних показників, то вони  мають наступну тенденцію: показник народжуваності та загальної смертності зменшився, природний приріст в районі залишається позитивним. Так,  у 2018 році народилось 1944 дітей,  померло 1870 чоловік, природній приріст склав 0,42 . 
Найбільше наших земляків померло  від серцево - судинних захворювань -  1202 осіб,  онкохворих   - 191,  від некласифікованих симптомів та ознак - 127,  від травм - 94. 
Захворюваність вірусним гепатитом знизилася в 2 рази. А ось щодо кору навпаки — зареєстровано в 12,5 разів більше випадків (914 проти 73). 
Зменшився  показник малюкової смертності, який склав  20 випадків, також зафіксовано 6 випадків малюкової смертності поза стаціонаром. Своєчасність проведення первинного вакцинального комплексу дітям до 1 року склала 48,92%, вакциновано новонароджених в пологових відділеннях 92,83% (обл.– 96,9%), і цей показник залишається найнижчий в області. 
На даний момент надання стаціонарної допомоги здійснюється на 700 ліжках району, що становить 40,0 ліжок на 10 тис. населення і відповідає потребам населення на даному етапі і вимогам наказів ДОЗ ОДА.
В амбулаторних закладах розгорнуто 244 ліжок денного стаціонару, що складає 13,93 на 10 тис. населення(обласний показник – 12,2). В денному стаціонарі за минулий рік проліковано 9311чоловік, а у стаціонарах на дому  - 9341чоловік.
За 2018 рік галузь профінансовано на 162 млн. 669 тис. грн., що складає 97,44 % від запланованого на рік (без даних по 2 громадах). По програмам при плані 9597,2 тис. грн. в 2018 році профінансовано 9531,5 тис. грн.
В напрямку зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я проведені наступні роботи: в КЗ «Тячівська районна поліклініка» - ремонт цоколя та головного входу;  капітальний ремонт та заміна заміну вікон у Нересницькій ДЛ;  капітальний ремонт даху Тересв’янської МЛ, будівництво газопроводу Углянської ДЛ та поточний ремонт фасаду Лопухівської АЗПСМ.
Також було закуплено центрифугу КЗ «Тячівська районна поліклініка та електрокардіограф для Нересницької ДЛ. Зроблені аварійно-відновлювальні роботи з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій  в Углянській ДЛ та Ганичівській АЗПСМ тощо.
Що стосується запланованих робіт у поточному році, то як наголосив голова районної ради Іван Фабрицій, основний акцент буде надано Тячівській районній лікарні,  аби вона у разі створення госпітальних округів мала всі відповідні умови для такого формату.
Тому буде проведено капітальні ремонти у відділеннях, зокрема в інфекційному, який на даний час знаходиться у не найкращому стані. Також по можливості лікарня забезпечуватиметься необхідним сучасним обладнанням та іншим інвентарем тощо. 
Особливу увагу на колегії було надано питанню проведення вакцинації населення і особливо дітей від небезпечного інфекційного захворювання - корі, згідно із затвердженим МОЗ «Календарем профілактичних щеплень». Район відповідними вакцинами забезпечений повністю, тому потрібно активізувати роботу в цьому напрямку всіх медичних працівників. 
Заслухавши доповідачів та обговоривши виступи, члени колегії, із врахуванням зауважень, пропозицій та доповнень, прийняли відповідні рішення з кожного із винесених на порядок денний засідання колегії питань.
Головною метою в сфері охорони здоров’я населення Тячівського району залишаються забезпечення доступної, якісної, кваліфікованої медичної допомоги жителям району та умов функціонування закладів охорони здоров’я,  згідно нормативної бази.
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації 








Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00