На Тячівщину з робочим візитом навідалась віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш - Цинцадзе

2019-03-18 17:06:02
Минулого тижня з робочим візитом у рамках відзначення 80-ої річниці Карпатської України на Закарпаття прибула віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе. 

Пані віце-прем'єр -міністр навідалась і на Тячівщину, де зустрілась з керівництвом та активом району, представниками громадськості тощо. Зустріч цих вихідних відбулася в районному будинку культури за участі голови Тячівського райдержадміністрації Василя Дем'янчука, голови міської ради Івана Ковача, першого заступники голови Михайло Полажинця та керівника апарату РДА Богдана Макусія, заступників міського голови Івана Клебана і Тіберія Мийсароша та ін. 
Насамперед пані віце-прем’єр-міністр зауважила, що участь в 80 - их роковинах Карпатської України – це  частина її особистої і сімейної історії, адже вона являється онукою Команданта Карпатської Січі (збройних формувань Карпатської України) Дмитра Климпуша.
Творення Карпатської України було відчайдушною і щирою спробою утвердити Україну на геополітичній мапі Європи і без цієї історичної події  було б значно важче будувати Україну сьогодні.
Відтак високопосадовець пригадала присутнім події вже новітньої історії України і ті виклики, з якими, після перемоги Майдану і втечі Януковича, довелося стикнутися і боротися.
Фактично країна опинилася на грані дефолту і через відсутність дієздатної армії втратила частину території і не змогла дати гідну відсіч російській агресії на Сході. У зв'язку з цим ми позбулися майже 20 відсотків економіки, а на рахунку в Державному казначействі на той час знаходилось лише 108 тисяч 133 грн. 
Тож за цих умов всім тим,  хто прийшов до влади довелося приймати  дуже складні й непопулярні рішення та впроваджувати реформи, яких країна не проводила десятиліттями. 
Відтак віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе проінформувала, що вдалося зробити за цей час на урядовому рівні. Найперше і найголовніше полягає в тому, що минулий рік вже завершено з збільшенням ВВП на 3.3%. І хоч воно ще не транслюється в добробуті кожної людини, однак саме зростання і стабілізація на макроекономічному і макрофінансовому рівні надає можливість потрохи відновлювати соціальну справедливість, що відображається в проведенні індексації пенсій та збільшення зарплат, інших виплат тощо.  
Спробувала урядовець пояснити й формування ціни на газ, зсилаючись на ті економічні умови та фінансові розрахунки, які змусили прийняти це непопулярне рішення. Наголосила, що якщо дехто з політиків у передвиборчій гонці обіцяє її знизити в два, а то і більше разів, то  це не що інше, як популізм. Адже "дешевий сир, як і дешевий газ, буває лише у мишоловці".  
На сьогодні головне завдання соціальної політики уряду захистити найбільш вразливі верстви населення через субсидії, а відтак введену нещодавно їх монетинізацію тощо. Відтак поцікавилась наскільки доступним є отримання субсидії на місцевому рівні, і пообіцяла звернутися до Міністрерства соцполітики з метою врегулювання деяких моментів щодо реєстрації, які негативно вплинули на цей процес. 
Нагадала Іванна Климпуш-Цинцадзе і ще одне важливе рішення уряду як націоналізація Приватбанку, який обійшовся економіці в 155 млр. грн. Але щоб захистити 20 млн. вкладників, а за результатами міжнародного аудиту збитки банку на той час сягнули вже майже 5,5 млрд. доларів, його було передано у власність держави. Таким чином вдалося уникнути банкрутства та забезпечити стабільність банківської системи України.
Одне з найбільш важливих завдань, які на сьогодні стоять перед країною - зміцнення подальшого вектору розвитку України, який закріплений на законодавчому рівні - європейська та євроатлантична інтеграція. 
Не оминула увагою віце-прем’єр-міністр і теми децентралізації, яка нині активно триває по всій Україні, і вже дає позитивні результати. Про що підтвердив і присутній на зібранні міський голова Тячівської ОТГ Іван Ковач, який зі свого боку висловив побажання щодо необхідності врегулювання на законодавчому рівні деяких питань взаємодії всередині адміністративних одиниць -  районів і ОТГ, чітко розмежувавши повноваження державної і місцевої влади в рамках проведення цієї реформи тощо. 
Також Іван Іванович висловив прохання до пані Іванни Климпуш-Цинцадзе звернути увагу на вищому рівні і прийняти відповідні  рішення, які стосуються земель за межами населених пунктів не лише ОТГ, а й інших сіл і міст районів. А також повернення так званого   «нічного» тарифу, скасування якого два роки тому призвело до збільшення видатків на вуличне освітлення або ж його вимушене вимкнення у нічний час. 
Присутні у залі представники громадськості порушували питання щодо підвищення заробітної плати працівникам дошкільних навчальних закладів, формування ціни на газ для установ соціальної сфери, ремонту доріг, впровадження пенсійної реформи тощо. 
У свою чергу голова Тячівської РДА Василь Дем'янчук звернувся до віце-прем’єр-міністра з проханням посприяти з виділенням коштів для ремонту дороги державного значення "Мукачево-Рогатинь" в межаж Тячівщини, а також з метою розвитку інфраструктури автошляхів та розв'язання інших актуальних завдань життєдіяльності району. Від імені присутніх висловив щиру вдячність пані Іванні Климпуш-Цинцадзе  за візит і розуміння проблем громадськості та сподівання на їх вирішення. 
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації 



Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00