У Тячеві презентували новостворений заказник "Тересвянська долина"

2019-05-07 22:30:59
7 травня 2019 року в Тячівському будинку культури конференція - презентація нещодавно створеного об'єкта природо-заповідного фонду України - історико-природничого заказника під назвою "Тересвянська долина". 

На даний захід було запрошено осіб, які сприяли реалізації даного проекту і взяли безпосередню участь у створенні заказника. Така важлива, без перебільшення,  історична подія у житті нашого району, відбулася завдяки згуртованій роботі  влади і   громадськості.
Зокрема, у минулому році було прийнято рішення про створення дубового заказника місцевого значення «Тересвянська долина», площею майже 200 га на території сіл Грушево, Тересва, Криве та Біловарці.
А розпочалося все із чисельних звернень активістів та представників громадськості, і зокрема,  ГО "Злагода" до керівництва району з приводу нищівної вирубки дубових лісів на території Тереблянської долини. 
Дане питання неодноразово розглядались на засіданнях Громадської ради при РДА, обговорювалось на нарадах керівництва району. 
Відтак  головою РДА В.Ю. Дем’янчуком було  прийнято розпорядження «Про утворення природно-заповідних зон на території Тячівського району», відповідно до якого й було створено робочу групу з числа представників громадськості, науковців, керівників різних проектів ПЗФ та ін. 
Після чого у визначених  населених пунктах району  пройшли відповідні громадські слухання та здійснено науково - дослідницьку роботу щодо цінності дубових масивів даного заповідника.  
Відтак була здійснена непроста процедура прийняття погоджень та рішень в різних інстанціях і владних кабінетах тощо.  І таким чином, за якихось неповних дев'ять місяців заказник було створено, що стало надзвичайно приємною подією, адже вдалося це здійснити у надзвичайно короткий час. 
Спільними зусиллями  вдалося втілити в життя дуже важливий проект, який зіграє неабияку роль у збереженні унікальних природничих зон Тячівщини  -  так званих дубових лісів, аналогів яких більше немає в нашій країні. 
Адже як наголосила під час презнтації голова ГО "Злагода" Марія Цимбаліста, перед усіма нами стоять надзвичайно важливі завдання- збереження та відтворення здорового природного середовища, біологічного та ландшафтного різноманіття, які так необхідні для повноцінного життя людини. 
 І саме призначення заказника полягає у  збереженні флори і фауни на цій території, проведення науково-дослідних робіт, розповсюдження екологічних знань та розширення і відновлення втрачених видів дубових лісів. 
Загалом даний проект було реалізовано у співпраці громадськості, ГО "Злагода" (голова Цимбаліста М.В.), Громадської ради (голова Фіцай І.І. та Шелемба В.М.), науковців (професор Стойка С.М., професор Гамор Ф.Д., к.б.н. Маханець І.А. та Мочан В.І.), працівників Тячівського лісгоспу (директор Катреняк Н.І.), місцевої (голів сільських рад Олексій В.І., Опріш М.В., Кучерявий В.В., Войтенко Г.В.), районної (голова Тячівської РДА В.Ю.Дем'янчук та голова Тячівської районної ради І.І.Фабрицій), обласної (голова Закарпатської держадміністрації Г.Г.Москаль) влади, депутата Закарпатської облради В.В.Федурцьо та начальника Закарпатського лісового господарства В.І.Мурга. 
Звертаючись до присутніх  учасників конференції голова Тячівської державної адміністрації Василь Дем'янчук відмітив важливість консолідації зусиль під час роботи над даним проектом влади і громадськості. Він також висловив вдячність активістам, головам місцевих рад, депутатам, науковцям, лісівникам, всім, хто доклав зусиль у створенні заказника, який дозволить зберегти не лише унікальну природу, а й стане поштовхом для інших добрих справ у екології Тячівщини. До привітань долучився голова Тячівської районної ради Іван Фабрицій, наголосивши на доцільності створення даного заказника. Про наукове обґрунтування та залучення науковців та студентів до роботи в заказнику розповів доцент І. А. Маханець. 
Також про історію створеня заказника і міркування з приводу його подальшого функціонування виголосили учасників ініціативної робочої групи -  Дмитро Світлик та  Світлана Дочинець. 
Конференція закінчилася невеличким концертом, який для її учасників підготували солісти будинку культури с.Нересниця – Євгенія Олашин та Аліна Шпілка. 
Гумореску Бориса Олійника «Йшов автобус на Полтаву» читала Оксана Дьордяй. Художня бригада «Еколог» ваиступила за сценарієм «Ми юні охоронці природи» (керівник- Марія Гасинець).Також на конференції було представлено виставку від природо-екологічного центру Тячівщини.
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації 




















Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00