У Тячівській РДА відбулась робоча нарада з питань реформування вторинної ланки медицини

2019-08-16 16:18:17
Сьогодні 16.08.19 р в малому залі Тячівської РДА відбулася нарада щодо стану реформування вторинної ланки медичної галузі району. 

Провів нараду в.о.голови Михайло Полажинець за участі заступника Віктора Погара, провідного інспектора відділу охорони здоров'я Марини Керецман.
Участь взяли - головні лікарі районних і  дільничних лікарень та голови місцевих рад, на території яких розташовані дані заклади.
Відтак як було наголошено повномасштабна реформа вторинної ланки надання медичної допомоги (вторинки) розпочнеться в 2020-му році, хоча підготовка до неї уже стартувала. 
Відповідно до передбачених змін кошти за надані медичні послуги буде перераховувати Національна служба здоров’я України (НСЗУ). Однак для цього потрібно змінити статус медичного закладу. Допоки він залишається держзакладом, він позбавлений права надавати комерційні послуги. Така перспектива відкриється лише перед комунальним підприємствам в обмеженому обсязі. Щоб підписати договір з НСЗУ та приєднатись до реформи, медичні заклади повинні реорганізуватись з комунального закладу на комунальне некомерційне підприємство. На все про все медичні заклади мають обмежений час  - до 2020 року. 
Лише ставши комунальним некомерційним підприємством,  лікарня зможе самостійно заробляти кошти, проте не більше від 20% від обсягу коштів, які надходили з державного бюджету. 
Втім слід зазначити, що вся медична допомога, гарантована державою в межах фінансування, залишається безкоштовною, однак лікарня матиме право заробляти кошти, укладаючи угоди про надання медичних послуг з органами місцевого  самоврядуванням та громадами. 
Відповідальність за увесь процес автономізації покладено на головних лікарів. Відтак як інформували присутні керівники процес перетворення лікарень стартував і знаходиться на різних стадіях.
Як наголосив в.о. голови РДА Михайло Полажинець його потрібно пришвидшувати і активізувати співпрацю з головами місцевих рад, щоб вчасно прийняти усі необхідні рішення. 
У свою чергу головні лікарі висловили занепокоєння щодо подальшого функціонування пологових відділень у дільничних лікарнях та надання інших медичних послуг для яких потрібне сучасне обладнання, чого в закладах нема. 
Окрім того на нараді розлянуто й ряд інших питань функціонування медичних закладів вторинної ланки. Зокрема що стосується підготовки до опалювального сезону,  створення нормативних запасів палива, забезпечення укладання договорів на енергоносії, облаштування газових лічильників засобами дистанційної передачі даних тощо.
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації 





Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00