"Рушник вишиваний - на щастя, на долю..." - районне свято вишитих рушників відбулося у Тячеві

2019-08-23 15:00:32
Сьогодні, 23 серпня 2019 р. з нагоди Дня Державного Прапора України та 28-ї річниці  Дня незалежності на площі Поштовій, перед будинком культури відбулося  районне свято вишиваного рушника "Рушник вишиваний - на щастя, на долю..."

Своїми унікальними вишитими рушниками поділились майстрині району, яких предстали на виставці бібліотечно-клубні працівники культури. 
Однак було подана  лише невелика їх  частина. Якби всі господині принесли своє рукоділля, то певно, що не вистачило б місця на цих столах. Бо найталановитіші майстрині вишивки в Україні, зокрема в нашому районі.
Вітаючи присутніх  в.о.голови Тячівської державної адміністрації  Михайло Полажинець наголосив на важливості проведення таких заходів, метою яких є збереження наших національних традицій.  А також висловив щирі побажання з нагоди державних свят - Дня Державного Прапора України та 28-ї річниці  Дня незалежності.
А розпочалося свято  композицією танцювального колективу «Квіти Тячева» (керівник Жанна Поор) під музичний супровід народних Троїстих музиків  родини Маньо. Відтак пісні «Україна - це ти» та «Я молюся за Тебе»   представила художній керівник будинку культури с.Ганичі Фера Даяна.  Музичну композицію «Ой у лузі червона калина» виконала викладач Солотвинської дитячої школи мистецтв Марія Влад. Порадували усіх запальними гуцульськими мелодіями народні троїсті музики родини Маньо. На завершення свята студент Київського національного університету культури і мистецтв  Віталій  Горбей побажав усім щастя і долі у виконанні пісні «Многая літ». 
Також ведучі свята - Діана Шпілка і Рената Риго ознайомили присутніх з традицією вишитих рушників, які  здавна були невід’ємною час­тиною родинних свят і обрядів: на родинах, на хрестинах, на весіллі та інших. Були і рушники звичаєві. Приміром, коли за­кладалинову хату, то на тому місці, де мала бути покуть, завж­ди клали хліб на рушнику — «щоб хата буЛабагатою». А коли зводили вже стіни домівки і закладали сволок, на нього також обов’язко вовішали рушник.
Загалом не було жодної хати в Україні, де не палахкотіли б вишитими узора­ми рушники. Недаремносклав наш народ такіприслів’я: «Хата безрушників, що родина без дітей», «Рушник на кілочку - хата у віночку».
Відтак учасники свята з вишитим розгорнутим прапором пройшлися  урочистою ходою та взяли участь в наступних урочистостях з нагоди Дня Державного Прапора України та Дня незалежності України. 
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації  

















Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00