У Тячівській РДА відбулася зустріч в форматі діалогу з представниками громадськості щодо вирішення проблемних питань району

2019-08-27 19:43:22
Сьогодні 27.08.19 р. в Тячівській РДА відбулася  зустріч - діалог  з представниками громадськості  на тему: "Зміна формату роботи органів влади та співпраця з громадськістю задля вирішення проблемних питань району". 

Проведення даного зібрання, в якому взяло участь керівництво РДА, структурних підрозділів державної адміністрації, установ, організацій району, правоохоронних органів,  голови місцевих рад, тимчасова депутатська комісія з вивчення стану доріг у Тячівському районі  представники громадських організацій району та місцевих ЗМІ,  було ініційоване громадськими активістами.  
Провів зустріч в.о. голови Тячівської державної адміністрації Михайло Полажинець за участі керівника апарату Богдана Макусія. Відтак присутні обговорили питання щодо стану розвитку інфраструктури доріг району та їх підготовки до осінньо-зимового періоду,  очисних споруд,  поводження з твердими побутовими відходами, лісокористування та ін. 
Що стосується стану доріг, то присутнім було надано інформацію про кількість і протяжність автомобільних доріг , їх підпорядкування, забезпечення фінансування на проведення ремонтів та експлуатаційне утримання, виконання робіт з будівництва, реконструкції  тощо. 
Загалом на території району знаходиться 25  районних автомобільних доріг,  протяжністю 176,3 км. та 4 дороги обласного значення - 104, 8 км., а також державна  "Мукачево- Рогатинь"  - 39, 6 км. За останні роки вдалося провести чимало робіт з метою покращення  інфраструктури доріг, однак  щоб кардинально  вирішити питання  потрібні чималі капіталовкладення, а через брак коштів виконати навіть запланований  об'єм робіт поки що не вдається.
 Що стосується  доріг, які знаходяться на балансі району, то проведені всі  тендерні процедури і здійснюється їх ремонт в межах фінансових можливостей.  Всього виготовлено проекти на відновлення 16 районних доріг,  з яких 7 - на капітальний, які знаходяться на різних стадіях своєї реалізації. На сьогодні у найбільш критичному стані знаходяться  майже всі дороги обласного значення  та  державна  "Мукачево- Рогатинь", декілька мостів, зокрема в Буштині, Занявці тощо.   
Відтак громадських активістів було проінформовано про всі заходи, які проводились районним керівництвом в межах своїх повноважень щодо вирішення ситуації з  дорогами та мостами на території Тячівського району.  
Загалом з боку районної влади, депутатського корпусу райради направлялося чимало звернень як до обласного так і вищестоящого керівництва  щодо виділення коштів на їх ремонт,  вже 17 листів цього року тощо.
У підсумку обговорення даного питання громадськими активістами  було рекомендовано посилити відповідальність балансоутримувачів доріг  за невиконання своїх зобов'язань та задіяння інших  методів впливу, в межах чинного законодавства.  А також  об'єктивно визначати пріоритетність доріг, які потребують оновлення та акцентувати увагу на оптимальне використання фінансування, якість виконання робіт тощо. За результатами проведеної зустрічі направити у відділ поліції звернення з метою проведення обстеження, за результатами якого направити приписи відповідним структурам, у підпорядкуванні  яких знаходяться дороги. 
Оскільки керівники лісогосподарських підприємств Тячівського району не з'явились на дану зустріч, то питання використання та збереження лісових ресурсів не розглядалось. Однак активістами було наголошено про ряд порушень, які на їх переконання,  стосується вирубки лісу. Зокрема, це вивезення деревини  без чіпів,  що можна спостерігати на дорогах, діяльність так званих  "чорних лісорубів", перегрузи лісовозів, які також псують дорожнє покриття та ін.  З боку правоохоронних органів було проінформовано про 2 відкриті кримінальні провадження та 11  інших цьогорічних викритих правопорушень у галузі лісового господарства. 
Ще одне важливе питання, яке розглядалось на даній зустрічі стосується стану очисних споруд в ряді населених пунктів району. Як було наголошено, у 1998 та 2001 роках, внаслідок паводків,  очисні споруди фактично були зруйновані,  і,  на жаль,  через відсутність фінансування,  їх роботу досі не відновлено. 
Єдиний можливий вихід із ситуації на сьогоднішній час - це залучення грантових коштів із-за кордону для будівництва нових, як це для прикладу робить Тячівська міська рада.  Адже тільки на виготовлення проектно-кошторисної документації для цього потрібно більше 1 млн., сама ж вартість очисних споруд становить майже 70 мільйонів гривень. Тому ініціативу в цьому роботи повинні проявляти голови та громади відповідних рад, які потребують їх встановлення.
Не менш проблемним питанням на сьогодні для району залишається поводження з твердими побутовими відходами. Як інформував присутній на зібранні представник  «КВ-Консалт» Віталій Шелемба, якщо не вжити дієвих заходів, вже буквально за якийсь місяць - два на район очікує справжній сміттєвий колапс.  Адже складувати  відходи нікуди,   рішенням Солотвинської селищної ради призупинено експлуатацію сміттєзвалища з інших населених пунктів. 
Для облаштування альтернативного полігону чи сортувальної лінії необхідно виділити земельну ділянку площею 3 - 4 га, з приводу чого представники ТОВ "КВ -Консалт"  звернулися у відповідні органи влади. На жаль, Тячівщина - малоземельний гірський регіон, і не лише район, а й ряд сільрад не мають наявних територій для цього. 
В той же час підрядник готовий надати місцевим радам вигідні інвестиційні пропозиції щодо встановлення сортувальних ліній із подальшим вивезенням відходів. А це суттєві надходження в  бюджет - майже півтора  мільйона гривень. Однак, на жаль жителі сіл і селищ зазвичай виступають проти того, аби у їх населеному пункті проводилась будь - яка  діяльність із сміттям.  Великі сподівання, що  проблему зможе вирішити будівництво  сміттєпереробного  заводу у місті Тячів, яке розпочнеться уже незабаром.
Відтак, з приводу даного питання присутніми на зустрічі було домовлено проводити масово роз'яснювальну роботу з місцевим населенням та шукати інші альтернативні  шляхи його вирішення. 
Окрім того громадськими активістами піднімалось питання незаконного функціонування на території району  нелегальних заправок та закладів грального бізнесу, рейдерських захватів в Солотвині, забезпечення учасників АТО дровами тощо. 
За підсумками сьогоднішнього діалогу - зустрічі будуть прийняті відповідні протокольні рішення, та узгоджені подальші дії влади з громадськістю щодо вирішення  проблемних питань району.
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації  








 

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00