Питання опорних шкіл, внесення змін до бюджету та збереження Тячівського району розглянули депутати райради на ІІ пленарному засіданні 21-ї сесії VII скликання

2019-11-20 18:41:21
Сьогодні 20.11.2019 р.  відбулося друге пленарне засідання 21-ї сесії Тячівської районної ради сьомого скликання, яке провів в.о.голови районної ради Ігор Грабарь. 

Із 42 депутатів районної ради на  позачерговій сесії районної ради зареєструвались 28 народних обранців.
Участь взяли -  в.о.голови РДА Михайло Полажинець, керівники структурних підрозділів державної адміністрації, голови місцевих рад. 
Відтак депутати прийняли порядок денний роботи сесії, знявши при цьому перше питання: Про звернення до голови Закарпатської обласної державної адміністрації щодо здійснення ремонту доріг у Тячівському районі, оскільки таке звернення нещодавно було направлено від районної ради та РДА. І на нього поки що не отримали відповіді.
Депутати від фракції блоку Ю.Тимошенко звернули увагу присутніх щодо негативної інформації, яка останнім часом поширюється в мережі Інтернет стосовно зловживань з виділення земель в с. Лопухово. Оскільки голова ради Іван Фабрицій знаходиться на даний час на лікарняному, депутати домовились підняти дане питання на наступній сесії.   
Відтак як наголосив Ігор Грабарь, ні районна рада, ні державна адміністрація не має жодного стосунку до виділення земель за межами населеного пункту,  і тим більше передачу їх у власність. Безпосередньо цим питанням займається Управління Держгеокадастру в Закарпатській області. Тож звинувачення стосовно цього органів влади є безпідставними.
Після чого депутати затвердили два проекти  землеустрою:  щодо встановлення (зміни) меж населеного пункту с.Тячівка, Тячівської об’єднаної територіальної громади та  встановлення (зміни) меж населеного пункту смт.  Солотвино, Солотвинської селищної ради.
Надалі було прийнято рішення щодо припинення членства в Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати Україна» та  ініціювання створення Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати Україна – Карпатська агенція регіонального розвитку».
 А також рішення  про спрямування залишків коштів власних надходжень з рахунку КЗ «Тячівська районна лікарня №1» на рахунок КНП «Тячівська районна лікарня».
Депутати затвердили план діяльності Тячівської районної ради  з підготовки регуляторних актів та план заходів щодо реалізації державної регуляторної політики Тячівської районної ради на 2020 рік .
А також розглянули питання щодо внесення змін до районного бюджету на 2019 рік, і надані на засіданні бюджетної комісії пропозиції в частині внутрішнього перерозподілу коштів.
Як інформував начальник фінансового управління РДА В'ячеслав Стойка  адміністрація подала відношення на оплату експертизи для капітального ремонту мосту в присілку Занявка.  
 Оскільки під час засідання бюджетної комісії була озвучена проблема забезпечення інсуліном та іншими препаратами окремих груп населення, відділом охорони здоров'я знайдено можливість спрямувати з поточних видатків 150 тис. грн. на інсулін та 50 тис. грн.  на програму пільгового медикаментозного забезпечення.  Відтак депутати схвалили дане рішення. 
Після чого розглянули питання, направлене управлінням освіти РДА про  заходи щодо забезпечення належного функціонування та розвитку мережі закладів загальної середньої освіти, з приводу чого інформувала  начальник Марія Думнич.
Відтак як наголосила доповідач, актуальним на сьогодні є створення опорних закладів освіти. Однак дане питання належить до компетенції громад, які а районі ще повністю не сформовано і не відомо, коли це буде зроблено. У дев’яти  ОТГ  повинно бути 9 опорних закладів, втім план створення мережі опорних закладів необхідно подати до 22 листопада. 
Для того, щоб зберегти заклади освіти у тій мережі, яка діє на сьогодні, управління освіти звернулося до засновників - голів місцевих рад, щоб вони прийняли рішення про створення опорних закладів.
Втім на сьогодні такі рішення подали лише Солотвинська селищна та Широколузька сільська ради. В той же час,  чи  можуть селищні та сільські ради приймати рішення, які  стосуються компетенції об’єднаних громад,  невідомо.
 Також   непокоїть подальша доля  закладів, засновником яких є  Тячівська районна рада - Буштинського ліцею, Тячівського ліцею з угорською мовою навчання та Тереблянського НВК.
Після дискусії депутати вирішили рекомендувати засновникам закладів освіти району до 1 грудня 2019 року прийняти рішення про визначення опорного закладу освіти серед закладів загальної середньої освіти, що належать до сфери його управління, на конкурсній основі відповідно до затверджених ним умов та Положення та внести на розгляд  чергової сесії перспективний план мережі опорних закладів. 
Депутат райради, голова міжфракційної групи "Збережемо Тячівщину" Олег Палінкаш інформував присутніх про проведену роботу щодо питання збереження Тячівського району як адміністративно-територіальної одиниці.
Зокрема відмітив, що під час зустрічі депутатів із головою ОДА Ігорем Бондаренком, вони отримали підтримку й сприяння від керівника краю. А також голова ОДА пообіцяв відкликати лист, який був направлений  в  Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального розвитку  за підписом екс-заступника Я.Галаса.  де рекомендовано здійснити укрупнення районів на базі Рахівського, з адміністративним центром у м.Рахів, при цьому приєднавши частину Тячівщини. 
Проте на сьогодні невідомо, чи даний лист відкликано. Також непокоїть той факт, що в складу міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративного устрою базового та районного рівнів в Закарпатській області, яка діє при ОДА, не включено жодного представника з нашого району.
І тому для остаточного позитивного вирішення даного питання, щоб район не розділили, на думку депутатів міжфракційної групи, потрібно продовжити збір підписів, які будуть направлені в Київ. На даний час зібрано понад 15 тис підписів мешканців за збереження Тячівського району, і більшість місцевих рад спрацювали активно, однак деякі проігнорували. 
Депутат Олег Палінкаш закликав голів місцевих рад колег-депутатів  активніше долучатися до цієї роботи, адже мова йде про майбутнє Тячівщини. 
Відтак депутати прийняли  рішення направити звернення, щодо збереження Тячівського району Закарпатської області  як окремої адміністративно-територіальної одиниці, прийняте 23.10.19 р. на першому пленарному засіданні  21 сесії VII  скликання до Закарпатської ОДА, Закарпатської районної ради, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства інфраструктури України, Офісу реформ Кабінету Міністрів України.  
Надали протокольне доручення районній раді звернутись з листом до Закарпатської ОДА щодо включення представника з Тячівського району до складу міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративного устрою базового та районного рівнів в Закарпатській області.
На завершення засідання сесії головуючий Ігор Грабарь озвучив декілька інформацій, наданих РДА. 
Зокрема,  лист Тячівської РДА про ліквідацію відділу охорони здоров’я як структурного підрозділу адміністрації, яку почато з 1 листопада 2019 року у зв’язку з тим, що МОЗУ запропонувало передати функції від структурних підрозділів з питань охорони здоров’я РДА на обласний рівень.
Відтак керівники державних та комунальних медичних закладів призначаються на посаду уповноваженим виконавчим органом управління власника закладу охорони здоров’я на конкурсній основі шляхом укладання з ним контракту на строк від 3 до 5 років. 
А також  лист управління освіти Тячівської РДА до Тячівської РДА від 15 листопада з проханням «порушити клопотання перед постійними депутатськими комісіями Тячівської райради з питань освіти, молодіжної політики та спорту, з питань бюджету, управління майном та контролю за проведенням приватизації розглянути питання щодо затвердження плану створення мережі опорних закладів району згідно додатку і відповідно до поданих клопотань засновників, та рекомендувати райраді затвердити план створення мережі освітніх закладів району». 
Як було озвучено, чергове засідання сесії районної ради заплановано провести 13 грудня, на якому депутати розглянуть бюджет  Тячівського району на 2020 рік.
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації



Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00