У Тячівській РДА проведено засідання протиепізоотичної комісії щодо протидії пташиному грипу та африканській чумі свиней

2020-01-31 12:53:51
У п'ятницю, 31 січня 2020 року, під головуванням в.о. голови Тячівської райдержадміністрації Михайла Полажинця  відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Тячівській РДА.

Участь взяли: начальник  Тячівського районного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Іван Микулянець, заступник головного лікаря з лікувальної роботи  Тячівської РЛ №1 Віктор Попович, головний спеціаліст відділу раціонального  природокористування департаменту екології природних ресурсів при Закарпатській ОДА Василь Бокоч, голова Тячівської РО УТМР Іван Шимко, головний єгер Брустурянського ЛМГ Василь Костяк та ін.
На комісії були розглянуто питання про епізоотичну ситуацію по високопатогенному грипу птиці та африканській чумі свиней.
Як інформував начальник  Тячівського РУДПСС Іван Микулянець протягом січня 2020 року зареєстровано захворювання птиці на високопатегонний грип птиці в державах, які межують із Закарпатською областю: Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії. 20 січня дане захворювання зареєстровано і в Україні, у Вінницькій області. 
Основними негативними наслідками високопатогенного грипу птиці є зменшення поголів’я птиці, що становить загрозу продовольчій безпеці; застосування низки обмежень; заборона торгівлі; необхідність проведення додаткових ветеринарно-санітарні заходів, які потребують додаткових людських і фінансових ресурсів. 
Зазначалося, що найбільше на території області птахогосподарств нараховується у Виноградівському районі (11), по дві – в Хустському і Ужгородському районах, і одне на Мукачівщині. 
На Тячівщині немає птахоферм, основну кількість птиці в районі вирощує населення в домашніх господарствах. 
У випадку виникнення захворювання пташинним грипом та поширення епізоотії може привести до нанесенню власникам домашньої птиці великих матеріальних збитків, а також є імовірним фактором, що може викликати розповсюдження епідемії грипу та РВІ серед населення. 
Що стосується африканської чуми свиней, то у поточному році в державі зафіксовано вже два випадки. У сусідніх країнах ситуація з цим явищем теж неблагополучна. Так, починаючи з 2016 року до першого кварталу 2019 року в області фіксувався АЧС, але завдяки злагодженим діям органів влади, відповідних служб та проведеним заходам з оздоровлення цю проблему вирішили, і вже 2019 рік область завершила з нульовим результатом. Однак спалахи захворювання траплялись в сусідніх країнах - Угорщині, Словаччині та Польщі. 
Відтак на комісії прийнято рішення  щодо проведення всіх необхідних профілактичних заходів, щоб запобігти потраплянню  вірусів високопатогенного грипу на територію району. Тож з метою моніторингу циркуляції вірусу африканської чуми серед диких свиней в районі буде продовжено проведення депопуляції (зниження чисельності) диких свиней. Відбір та дослідження патматеріалу від відстріляних диких свиней здійснюватиметься із дотриманням вимог біобезпеки.
Також йшлося про збільшення популяції  лисиці, яка є переносником особливо небезпечної хвороби - сказу, особливо на околицях м.Тячів, які відносяться до прикордонної зони.  
З приводу обговорених питань присутнім на комісії єгерям та мисливцям надано відповідні рекомендації. Прийняте остаточне рішення проведеного засідання комісії буде оприлюднено на офіційному сайті Тячівської РДА та у місцевих ЗМІ.  
Пресслужба Тячівської райдержадміністрації 






Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00