Олексій Гетманенко: «Всі служби працюють скоординовано і чітко, розроблено відповідний план протиепідемічних заходів»

2020-02-26 13:08:34
У вівторок, 25 лютого, під головуванням в.о. голови Закарпатської ОДА Олексія Гетманенка відбулося засідання тимчасової протиепідемічної комісії при облдержадміністрації.
Участь у засіданні взяли голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, заступник голови ОДА Ігор Шинкарюк, голова Державної прикордонної служби України, полковник Сергій Дейнеко.
«Ми зібралися для того, щоб узгодити та скоординувати наші дії. Маємо вжити всіх заходів, щоб унеможливити потрапляння коронавірусу з-за кордону через пункти пропуску на територію України», - наголосив Олексій Гетманенко.
Завідувачка відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» Вікторія Тимчик поінформувала про епідемічну ситуацію щодо COVID-2019 у світі та Україні. Випадки захворювання на вірус підтверджені у 31 країні. В Європейському регіоні зареєстровано: 229 випадків в Італії. 16 – у Німеччині, 12 – у Франції, по два випадки у Росії та Іспанії, по одному у Бельгії, Фінляндії, Швеції. В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку не зафіксовано. Для нас актуальним наразі є передача вірусу від людини до людини. Це відбувається при близькому, тісному контакті, коли особа знаходяться поряд із захворілою на відстані 1 – 2 метрів тривалий час у закритому приміщенні. У групу ризику потрапили люди віком після 40 років, особливо хто має захворювання серцево-судинної системи, порушення обміну речовин, цукровий діабет.
Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, начальник медичної спеціалізованої служби цивільного захисту регіонального рівня Єлизавета Біров.  На Закарпатті затверджений алгоритм дій лікарів закладів охорони здоров’я при зверненні особи, яка відповідає визначенню випадку COVID-2019. Створено 5 медичних груп екстреного реагування на випадок виявлення осіб з симптомами гострої респіраторної хвороби на КПП. Наказом департаменту охорони здоров’я регламентовано, що у кожному районі має бути створена протиепідемічна комісія. Обласна інфекційна лікарня визначена закладом, де надаватимуть допомогу хворим на коронавірус; при потребі буде розгорнуто ізолятор для контактних осіб. З медперсоналом проведено відповідні тренінги. Медзаклад забезпечений всіма необхідними засобами (захисні костюми, респіратори, засоби дезінфекції, медикаменти). Є 13 спеціально обладнаних автівок швидкої допомоги, зокрема обладнаними апаратами штучного дихання.
Голова Державної прикордонної служби України, полковник Сергій Дейнеко розповів про стан готовності співробітників КПП на кордоні до виявлення осіб, у яких можна підозрювати коронавірус COVID-2019. Зазначив, що протиепідемічні заходи вже давно здійснюються в авіаційних пунктах пропуску. Зараз потрібно організувати відповідну роботу на автомобільних пунктах пропуску. Розпочати вирішили із Закарпаття, де знаходяться спільні ділянки держкордону України з чотирма європейськими країнами. Першим облаштовано ПП «Тиса», зараз тут є вся необхідна апаратура, зокрема, інфрачервоні безконтактні термометри для проведення скрінінгу громадян, які перетинають кордон. Сама процедура займає 10-15 секунд на одну особу. На сьогодні налагоджена співпраця між співробітниками контрольно-пропускних пунктів, групами екстреного реагування територіальних філій ЗОЛЦ МОЗУ та медичними службами відповідних адміністративних територій.
Олексій Гетманенко наголосив, що всі служби в області працюють скоординовано і чітко, розроблено відповідний план протиепідемічних заходів. Тому причин для непокоєння у населення не повинно виникати. Вся інформація про здійснені заходи висвітлюється департаментом охорони здоров’я ОДА та пресслужбою ОДА.
 

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00