Депутати Тячівської райради прийняли звернення про збереження Тячівського району як окремої адміністративно-територіальної одиниці

2020-03-11 07:13:38
Відповідне звернення прийняте 10.03.2020 р на другому пленарному засіданні Тячівської районної ради сьомого скликання.
Під час обговорення даного питання було наголошено, що 06.03. 2020 р на сайті реформ "Децентралізація дає можливості" (decentralization.gov.ua) з'явилася публікація  під назвою "Центр політико-правових реформ презентував пропозиції по кількості адмінтеродиниць субрегіонального рівня" ( https://decentralization.gov.ua/news/12251 ).

Зокрема у статті йдеться про об’єднання Тячівського та Рахівського районів в одну адміністративно-територіальну одиницю з центром у Рахові, з чим депутати категорично не погоджуються, про що й висловлено у зверненні.
 
  Текст звернення:
 
 «Ми, депутати Тячівської районної ради сьомого скликання, висловлюємо глибоке занепокоєння та обурення з приводу можливого об’єднання Тячівського та Рахівського районів з центром у місті Рахів. Не звертаючи увагу на звернення депутатів Тячівської районної ради від 23.10.2019 року, позицію Закарпатської ОДА, незважаючи на особливості гірських районів, кулуарно, без обговорення, намагаються протягнути рішення про об’єднання двох районів.
 
 Тячівський район – за чисельністю населення найбільший сільський район України з чисельністю понад 175 тисяч осіб. За площею він є другим в області,  його площа 1800 кв. км. В районі з 60 населених пунктів 28 мають статус гірських. Згідно з методичними рекомендаціями щодо формування районів, розроблених Мінрегіонбудом,  в 60-кілометровій зоні доступності  міста Тячів, як центру району, проживає переважна більшість мешканців Тячівщини. 

Тячівський район має розвинену адміністративно-господарську, соціальну, культурну, медичну та освітню інфраструктуру, які забезпечують населення необхідними послугами. Тячівщина є районом з переважно гірським розташуванням.

Державна політика гірських населених пунктів передбачає особливий підхід до їх забезпечення, підтримку і сприяння їх розвитку. У випадку законодавчого затвердження уніфікованого підходу до реформування адміністративно-територіального устрою України нівелюються всі преференції, передбачені для гірських населених пунктів, не враховуватимуться соціально-економічні, етнічні, історико-географічні, демографічні та інші особливості нашого краю.
 
 На нашу думку, є неприпустимим принцип реформування рівнинних районів застосовувати до районів з гірським та передгірським розташуванням. У випадку реорганізації району виникне ряд ускладнень для його мешканців, пов’язаних із необхідністю внесення змін до різного роду документів та витрат для цього. Це спричинятиме ріст соціального невдоволення діями влади, зростання соціальної напруги, можливих її проявів у різноманітних формах.
 
Таким чином, вважаємо оптимальним рішення про збереження Тячівського району Закарпатської області як окремої адміністративно-територіальної одиниці».

 Пресслужба Тячівської райдержадміністрації
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00